A szezonális ellenőrzések során a hatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírások betartására, valamint hangsúlyt kap a fogyasztók megfelelő tájékoztatása is. A nyári hónapok intenzív időszakot jelentenek mind a fogyasztóknak, mind a szolgáltatóknak. A kellemes időjárás hatására egyre többen látogatják a strandokat, fagylaltozókat és fesztiválokat, így a szolgáltatások iránti kereslet is jelentős mértékben megnő – írja közleményébe a fogyasztóvédelmi hatóság. A fagylalt előállításának és gyártásnak körülményeit ellenőrzik.

Mindez indokolja az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok fokozott ellenőrzési tevékenységét, amelynek elsődleges célja a fogyasztók egészségének és biztonságának védelme. A fagylaltozókban és büfékben végzett vizsgálatok kiterjednek:
- a gyártási folyamatokra,
- az alapanyagok származására
- a higiéniai viszonyokra egyaránt.
A fesztiválok esetében élelmiszer-biztonsági és higiéniai ellenőrzések lesznek, melyek során kiemelt figyelmet kap a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának vizsgálata is.
Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke kiemelte, hogy „célunk nem csak a hiányosságok feltárása, hanem a jogszabályoknak megfelelő működés elősegítése is, annak érdekében, hogy a fogyasztók a nyári szezon idején biztonságosan, megbízható és szabályosan működő szolgáltatásokat vehessenek igénybe – elkerülve az esetleges kellemetlenségeket. A nyári időszak gondtalan eltöltéséhez elengedhetetlen a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, valamint az, hogy az igénybe vett szolgáltatások megfeleljenek az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.