A fiatalok tudásában rejlik a sikeres jövő

Átadták az idei ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait.

2021. 06. 26. 16:15
null
Budapest, 2021. június 22. Novák Katalin családokért felelős miniszter beszédet mond a Magyar Innovációs Szövetség, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémián 2021. június 22-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ásványkincsekben ugyan nem dúskál Magyarország, de egy másik tényezőben, az emberi tudásban igenis bővelkedik, ezt pedig hazánk és Európa előnyére, versenyképességének a javítására kell fordítani – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny keddi díjátadóján a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Hozzátette: – A várakozásokkal ellentétben az Európai Unió versenyképessége az utóbbi időben nem növekedett, ugyanakkor Magyarország kiemelkedő helyet foglal el az innovációs képességek terén.

A miniszter a fia­tal tehetségek hazai támogatásának számos lehetősége között említette a Nemzeti tehetség programot, amelyben a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával bárki hozzájárulhat a magyar tudás támogatásához, a kormány pedig a beérkező összeget állami forrásból megduplázza.

A programban jövőre 4,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre az idei 3,5 mil­liárd után, évente 350 ezer diákot érnek el ily módon

– tájékoztatott a miniszter a Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére harmincadik alkalommal megtartott verseny záróeseményén. Novák Katalin beszélt továbbá a Stipendium Peregrinum ösztöndíjról, amellyel a fiatal tehetségek külföldi egyetemi tanulását támogatják.

Novák Katalin a fiatal tehetségek támogatásának fontosságáról beszélt
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az összesen száznegyven pályázat közül 13 érkezett határon túli magyar fiataloktól. A zsűri elsősorban azt vizsgálta, hogy az adott ötlet eredeti, újszerű-e, tudományos szempontból megalapozott-e, a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra, illetve hogy a várható eredmény hasznosítható-e, vagyis valódi innováció válhat-e belőle. A bírálóbizottság négy első, négy második és három harmadik ítélt oda, 11 pályázatot kiemelt dicséretben, további 44-et pedig dicséretben részesített, elismerte továbbá a tanárok és középiskolák tehetséggondozó tevékenységét is.

Az első díjakat

  • Balázs Gábor Gergő, az ócsai Bolyai János Gimnázium diákja csillagászatot érintő munkájáért,
  • Seitz Erik, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja a gyógyszeriparban használható új modell kutatásáért,
  • Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja a mesterséges neurális hálózatok működésének optimalizálásáért
  • és Radó János, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja a digitális toll pályázatáért kapta.
  • Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a verseny szervezőbizottság elnöke (akivel korábbi interjúnk itt olvasható) felidézte, hogy az Európai Unió 1988 óta szervezi hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, melynek célja előmozdítani a 14–19 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését, hozzájárulni az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A döntőt először 1989-ben rendezték meg Brüsszelben, és azóta egy-egy európai ország látja vendégül a fiatal diákokat.

    Pakucs János a jubileumi eredményhirdetésen jelezte: a magyar fiatalok a világversenyeken is kiválóan teljesítenek
    Fotó: MTI/Illyés Tibor

    Az 1991/92. évi I. Országos ifjúsági tudományos és innovációs verseny megrendezésével Magyarország számára lehetőség nyílt arra, hogy Kelet-Közép-Európából elsőként csatlakozzon az EU versenysorozatához. A magyar fiatalok kitűnő szereplésének köszönhetően a megméretés 1995 óta teljes jogú tagja lett az európai versenysorozatnak. Pakucs János kiemelte, hogy

    Az európai és különböző világversenyeken a magyar fiatalok rendkívül eredményesen szerepelnek.

    Jakab László, a BME villamosmérnöki és informatikai kar professzora, a bírálóbizottság elnöke ismertette, hogy a 2020/2021. versenyre színvonalas, rekordszámú, 140 pályázat érkezett, ebből 13 határon túli magyar fiataloktól. A zsűri 82 pályázatot fogadott el, és javasolt kidolgozásra, az április 1-jei határidőig 68 pályamunka kidolgozása fejeződött be. Az értékelésnél tekintettel voltak arra is, hogy kiválasszák a világversenyeken induló magyar fiatal tehetségeket is.

    A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját Ravasz András Zoltán, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja nyerte el a vakok olvasását segítő Braille comfort pack pályázatával, amely a versenyben az egyik második helyezett volt.

    A szeptember 17–19. között a Salamancai Egyetem által online megrendezendő Európai Unió fiatal tudósok versenyének döntőjében Magyarországot három első helyezett pályázat képviselheti, illetve ekkor tartják külön szekcióban az előző évi verseny halasztott döntőjét is, ahol pedig a 2019–2020. évi hazai verseny győztesei versenyeznek projektjeikkel.

    Az első, második és harmadik helyezettek egyéves ösztöndíjat kaptak, és száz többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételin.

    A 30. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt 2020. október 1-jén hirdette meg a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) NKFI Alapból nyújtott főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 csatornával közösen. A verseny fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag is támogatták.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.