A mezőgazdaság lehet az új világ győztese

Korszakváltás küszöbén áll a magyar agrárium, egyedülálló adottságainkra és értékeinkre építve, korszakos jelentőségű fejlesztéseket tűztünk ki célul – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

2019. 09. 27. 14:12
null
Budapest, 2019. szeptember 26. Holstein-fríz marhák a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korszakváltás küszöbén áll a magyar agrárium, egyedülálló adottságainkra és értékeinkre építve, korszakos jelentőségű fejlesztéseket tűztünk ki célul – jelentette ki csütörtökön Nagy István agrárminiszter a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK megnyitóján. A kiállítás középpontjában ez alkalommal az agrárium modernizációja és digitalizációja, valamint a generációváltás áll. A tárcavezető ehhez kapcsolódóan jelezte, a gazdálkodóknak kivétel nélkül használóinak és haszonélvezőinek kell lenniük a termelést segítő modern digitális technológiáknak. Ezt a célt szolgálják a Digitális agrárstratégia intézkedései is. – A fiatal gazdálkodóink beruházásainak támogatásán túl a jövőben a gazdaságátadás megkönnyítésére, az agrárium vonzóbbá tételére is új energiákat összpontosítunk – mondta el Nagy István.

A támogatások mellett az erőforrások megőrzésével, takarékos felhasználásával is a jövő generációit szolgálják. Ennek jegyében indították el a fásítási programot és alakították át az erdőtelepítések támogatási rendszerét. – A Vidékfejlesztési programon belül az erdőt telepítő gazdálkodók a korábbiaknál lényegesen nagyobb, 80–130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe – mutatott rá Nagy István. Emellett az állam is kiemelt szerepet vállal a meglévő erdők fenntartásában: az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben összesen mintegy 450 millió facsemetét ültettek el és 9500 tonna makkot vetettek. A beruházásokkal kapcsolatban jelezte, az év első felében 17 százalékkal tovább bővültek az agrárfejlesztések. A kormány azt szeretné, hogy a mostani lendület töretlen maradjon, ezért százmilliárd forintnyi beruházási hitelhez kapcsolódó kamattámogatási programot indítanak.

A mezőgazdaság teljes vertikumát felvonultató rendezvény mintegy negyvenezer négyzetméteren fogadja az érdeklődőket egészen a hét végéig. A kiállítás díszvendége Marokkó. Mivel az OMÉK egyszerre szól a szakmához, az üzleti környezethez és a nagyközönséghez, így a számos szakmai program között állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatóval várják az érdeklődőket, emellett látványkonyhával, kóstoltatásokkal találkozhatnak a látogatók.

Fókuszban a vidékfejlesztés

Teljes országos hálózatára kiterjeszti önálló agrárüzletágát a Takarék Csoport. Új termékeket és új kiszolgálási modellt is bevezetnek, hogy minél hatékonyabban segítsék a hazai agrárium növekedését és versenyképességét – jelentette be Vida József, a MTB Zrt. elnök-vezérigazgatója tegnap, a 79. OMÉK szakmai napján. A Takarék Csoport az ügyfelek számát és a kihelyezett hitelállományt tekintve is a három legnagyobb szereplő között található az agrárfinanszírozási piacon. A takarékok 28 ezer agrárügyfél számláit vezetik, 18 ezer hitelszerződést kezelnek, és több mint tízezer gazdának nyújtanak finanszírozást. Vida József elmondta: az élelmiszer-gazdaság hitelállománya dinamikusan nő, már meghaladja az 1200 milliárd forintot. Az elnök-vezérigazgató a bankcsoport agrárállományával kapcsolatban kiemelte: hitelállományuk több mint 180 milliárd forintot tesz ki, piaci részesedésük 22,3 százalékot ér el, ezt 2023-ra 25 százalékra szeretnének növelni. Aktívan részt vesznek a Vidékfejlesztési program beruházásainak finanszírozásában; eddig több mint ezer beruházás megvalósulásához járultak hozzá, és csaknem 45 milliárd forint értekben kötöttek finanszírozási szerződést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.