Brüsszelnek papírja van róla, hogy mindenbe nem szólhat bele

– Szuverenitásunkat az adóügyekben is meg kell védenünk, enélkül Magyarország nem érhetné el céljait – így fogalmazott a Magyar Nemzetnek az Európai Bíróság minapi reklámadó-ítéletét értékelve Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese hozzátette: az ítélkező fórum lesöpörte Brüsszel álláspontját, és világossá tette, hogy széles körű döntési jog illeti meg a tagországokat az adószabályok kialakításakor. Mint mondta, jelenleg a magyar reklámadó az egyetlen olyan adó az Európai Unióban, amely alkalmas a techóriások megadóztatására.

Jakubász Tamás
2021. 03. 19. 6:30
CEO Mark Zuckerberg announces Trump banned from Facebook and Instragram for at least two weeks
CEO Mark Zuckerberg announces Trump banned from Facebook and Instragram for at least two weeks Fotó: Erik S. Lesser Forrás: MTI / EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel időről időre kísérletet tesz rá, hogy korlátok közé szorítsa a tagállamok mozgásterét, szuverenitását, ez a folyamat a pénzügyek, az adózás területén is tapasztalható. Ezért is nagyon fontos az az ítélet, amelyet a hét elején hozott meg az Európai Unió luxem­bourgi székhelyű bírósága – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese, amikor arra kértük, értékelje a reklámadóügyben hozott uniós bírósági ítéletet. – A jogi vita valójában hat és fél évvel ezelőtt kezdődött – idézte fel Tállai András államtitkár. A magyar törvényhozás akkor fogadta el a reklámadótörvényt, amit a bizottság azonnal vizsgálat alá vont. – Brüsszel kifogásolta, hogy akkoriban sávos, többkulcsos volt a reklámadó, és a kedvezményrendszer sem tetszett a bürokratáknak.

Erről 2016-ban határozatot is kiadott Brüsszel, amit azonban a bíróságon sem 2019-ben, sem most nem tudott megvédeni. Magyarország keresete nyomán Luxembourg megsemmisítette a bizottság döntését

– foglalta össze az eseményeket a miniszterhelyettes.

Tállai András két mozzanatra hívta fel külön a figyelmet. Egyrészt a bíróság érveire: – A luxem­bourgi testület ítélete mérföldkőnek számít, mivel úgy is értelmezhető, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg az adózási rendszerüket, és adott esetben akár úgy is dönthetnek, hogy valamely forgalmi típusú adóban is érvényre juttatják a teherviselési képességet figyelembe vevő szemléletet. Brüsszel az utóbbi években megpróbálta csorbítani a tagállamok adóügyi szuverenitását, ám a bizottságnak most már papírja van róla, hogy ezt nem teheti meg – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Már eddig is milliárdok érkeztek a techcégektől. Tállai András szerint a digitális óriások ezután is fizetni fognak. Fotó: Mirkó István

Az ítélet másik fontos következménye az államtitkár szerint az, hogy az Európai Bíróság ismét megerősítette: a magyar reklámadótörvény összhangban van az uniós joggal. Ez azért fontos, mert a magyar állam ezzel a törvénnyel kényszerítheti a digitális óriáscégeket arra, hogy fizessenek idehaza adót.

– Jelenleg a magyar reklámadótörvény az egyetlen az EU-ban, amelyről több bírósági ítélet is kimondja, hogy minden jogi kívánalomnak megfelel. Rá­adásul alkalmazható is, hiszen milliárdos tétel érkezett már a magyar közkasszába a nemzetközi óriáscégektől – mondta Tállai András. Szavait azzal zárta:

a magyar kormány nem enged pénzügyi szuverenitásából, így nem asszisztál sem a bizottság hatáskörtúllépéséhez, sem ahhoz, hogy a legnagyobb techvállalatok kihúzzák magukat a közteherviselés alól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.