Akkor is beadják a vakcinát, ha érvénytelen a tajszám

A koronavírus elleni oltás ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek nagyobb járuléktartozás miatt február 12-én vagy később érvénytelenítik a tajszámát – nyilatkozta lapunknak az adóügyi államtitkár. Izer Norbert elmondta azt is, hogy az elmúlt fél évben 140 ezren ember jogviszonya rendeződött. Hozzátette: sokszor a külföldi munkavégzés okoz gondot.

Jakubász Tamás
2021. 02. 11. 6:11
null
Eger, 2021. február 9. Katonák viszik a koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. február 9-én. MTI/Komka Péter Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés még 2019-ben alakította át a társadalombiztosítás szabályrendszerét, a módosításokkal évtizedes problémák rendezésére is kísérletet tett a törvényhozás. – Az elmúlt fél év azt bizonyította, hogy az erőfeszítések nem voltak hiábavalók – fogalmazott lapunknak a Pénzügyminiszté­rium adóügyi államtitkára. Állítását Izer Norbert egy számsorral támasztotta alá.

Eszerint 2020 közepe óta nagyjából 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, akik korábban nem fizették rendesen a társadalombiztosítás ellátásainak igénybevételéhez szükséges közterheket. – Az érintettek legtöbbje azóta jellemzően rendezte tartozását. Ők így már minden további nélkül hozzájutnak az ingyenes állami egészségügyi ellátáshoz – mondta az államtitkár.

A szabályváltoztatás óta ugyanakkor már nem csak az számít, hogy valakinek van-e elmaradása, hanem az is, hogy mennyi. Ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma. Ez annyit jelent, hogy az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe. – A járulék havi összege most nyolcezer forint, tehát mindazokat érinti az új szabály, akiknek 48 ezer forintot meghaladó elmaradásuk van.

A legutóbbi adatok szerint hetvenezer körül mozog a legalább hathavi tartozást felhalmozók száma, esetükben február 12., vagyis e hét péntek fontos dátum

– jegyezte meg Izer Norbert. Ettől a naptól állapítható meg ugyanis, hogy tartozásuk meghaladta az említett mértéket. A kedvezőtlen következményeket ugyanakkor az államtitkár szerint nagyon könnyű elkerülni.

Izer Norbert: Át kellett alakítani a társadalombiztosítás rendszerét. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Elegendő az összeg egy részét befizetni az adóhivatalhoz, vagy jelezni, hogy az illető fizetési nehézségekkel küzd. Izer Norbert megjegyezte azt is: a szabályváltoztatás több társadalmi csoportot nem érint, így a törvény továbbra is garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.

Manapság a legfontosabb kérdés, hogy ki és mikor juthat hozzá a koronavírus elleni oltáshoz.

– A tajszám esetleges érvénytelenítése itt nem játszik szerepet. Az állam ingyenesen garantálja minden állampolgárnak a vakcinát, azoknak is, akiknek a nagyobb tartozás miatt érvénytelenné vált a tajszámuk

– rögzítette az államtitkár. Hozzátette ugyanakkor: a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte azt az elvet, amely rögzíti, hogy az egészségügyi ellátórendszer igazságos kockázatközösségre alapul. A rendszer fenntartásából tehát mindenkinek, így a nagyobb tartozást felhalmozóknak is ki kell venniük a részüket. – Az érintettek vagy fizessenek be elmaradásukból valamekkora összeget, vagy jelezzék, hogy nehéz anyagi körülmények közé kerültek – mondta Izer Norbert. Megjegyezte: sokan közülük azonban nincsenek is itthon, hosszabb ideje külföldön élnek, csak ezt eddig, bár kellett volna, nem jelentették be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.