Alapjövedelem és adóemelés az ellenzéki ötletek között

Az ellenzék azon túl, hogy tájékozatlan, alkalmatlan minden felelősségteljes szerepre — a pénzügyminiszter helyettese szerint ezt igazolja az a nagyjából nyolcszáz indítvány, amelyet a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be az ellenzéki pártok. Tállai András a Párbeszéd alapjövedelemről szóló ötletéről azt mondta: Karácsony Gergely pártja olyan államcsődközeli helyzetet idézne elő, mint amilyenbe Gyurcsány Ferenc kormányzása vitte az országot. Az államtitkár hozzátette: amíg a Fidesz—KDNP van többségben, sem megszorítás, sem ingatlanadó, sem semmilyen hazardírozó megoldás nem kap többséget a törvényhozásban.

Jakubász Tamás
2019. 07. 09. 5:45
null
A költségvetési javaslathoz beadott csaknem nyolcszáz módosító indítvány közül a parlament egyet sem támogatott Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a 2020-as büdzsé kialakításakor a családok támogatását, az ­elért gazdasági eredmények megvédését, az ország biztonságának garantálását és az adócsökkentés folytatását tartotta szem előtt, a rendelkezések ezeket a fő célokat szolgálják.

Ehhez képest az ellenzéki módosító javaslatok nemegyszer adóemelésről és fontos fejlesztések elhagyásáról szóltak, így végső soron kockára tették volna a lakosság biztonságát – erről beszélt lapunknak az elfogadás előtt álló költségvetési törvény parlamenti vitájáról szólva a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András államtitkár úgy fogalmazott: a beterjesztett indítványok pontosan megmutatják, hogy az ellenzék azontúl, hogy tájékozatlan, alkalmatlan minden felelősségteljes politikai szerepre.

A költségvetési javaslathoz beadott csaknem nyolcszáz módosító indítvány közül a parlament egyet sem támogatott
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszterhelyettes a részletekről szólva azzal kezdte, hogy az ellenzék nagyjából nyolcszáz módosító indítványt nyújtott be a jövő évi költségvetéshez.

– A beadványokat végigolvasva az az ember érzése, hogy néha komoly fejtörést okoz a számolás is az ellenzéki oldalon – mondta az államtitkár, majd így folytatta: a kormány elképzelései szerint rendkívüli intézkedésekre 110 milliárd forint állna rendelkezésre 2020-ban. Az összeg az év közben meghozott döntések kiadásai­nak finanszírozására és az elháríthatatlan okok miatt elmaradó költségvetési bevételek pótlására szolgálna.

– Az ellenzék több indítványban is ezt az összeget jelölte meg fedezetként, a 110 milliárdos summa mellé összesen 1200 milliárdos kiadást állítottak. Ezt a tételt tehát – elméletben – tízszeresen költötték volna el. Ez nyilván lehetetlen – mondta az államtitkár.

– Hasonló volt a helyzet az országvédelmi alapnál is. Az előre nem várt kockázatok kivédésére félreteendő 380 milliárd forintból 1300 milliárdos költekezést rendezett volna az ellenzék – sorolta Tállai András, aki szóba hozta a beruházási tartalék ügyét is. A százmil­liárd forintos összeget 260 milliárd forintos intézkedések fedezetéül jelölték különféle indítványaikban az ellenzéki képviselők.

– Ezek mellett részben vagy egészben másra költötték volna el például a Budapest–Belgrád vasútvonal és a Paks II beruházás jövő évi feladataira szánt pénzt és több nagyberuházás anyagi keretét is. Mindebből nem lehet más következtetést levonni, mint azt, hogy az ellenzéknek egyáltalán nem fontos Magyarország gazdasági, anyagi és fizikai biztonsága, valamint az ország fejlődése – vélekedett a miniszterhelyettes.

Tállai András külön is szót ejtett a szerinte legveszélyesebb ellenzéki elképzeléscsomagról. – A Párbeszéd a jelek szerint ragaszkodik az alapjövedelem koncepciójához, amire több mint háromezermilliárd forintot fordítottak volna.

Ez óriási összeg, nem csoda, hogy csak úgy lehetne előteremteni, ha radikálisan átalakítanák a családtámogatásokat és adót is emelnének – közölte az államtitkár, példaként megemlítve, hogy ha a Párbeszéden múlna, növekedne a társaságiadó-, a jövedékiadó- és az áfabevétel, többféle új adót vezetnének be, közöttük vagyonadó is lenne.

– Állítólag a gazdagokat adóztatnák meg, de nagy a valószínűsége annak, hogy a végén újra a középosztálytól és a nyugdíjasoktól vennének el súlyos összegeket – vélekedett Tállai András, majd hozzátette: Karácsony Gergely politikai alakulata életveszélyes javaslattal rukkolt elő, amelynek bevezetése egy-két év alatt olyan államcsődközeli helyzetet idézhetne elő, mint amilyen Gyurcsány Ferenc kormányzása idején alakult ki.

A miniszterhelyettes zárásképpen rögzítette: amíg a Fidesz–KDNP van többségben, sem megszorítás, sem ingatlanadó, sem semmilyen hazardírozó megoldás nem kap többséget a törvényhozásban.

A miniszterhelyettes nyilatkozata kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az Országgyűlés tegnap elfogadta a jövő évi költségvetéshez benyújtott úgynevezett összegző módosító javaslatot. A távirati iroda tudósítása szerint a megszavazott változtatások – az eredeti költségvetési javaslaton belüli átcsoportosításokkal – növelik az oktatási, a kulturális, a szabadidős, a turisztikai, az egyházi fejlesztési célokra szánt forrásokat, valamint a hazai nemzetiségek jövő évi támogatásait.

A költségvetési javaslathoz beadott 786 érvényes ellenzéki módosító indítvány közül a parlament egyet sem támogatott. A büdzsé zárószavazását péntekre tűzte napirendre a parlament.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.