Automatarazzia kezdődött Budapesten

Kéthetes átfogó akciót kezdett az adóhivatal a fővárosban, a hatóság arra kíváncsi, hogy az üzemeltetők bejelentették-e a különféle termékeket árusító automatáikat. Autó­mosók és benzinkutak mellett fényképkészítő és könyvautomatákat is felkeresnek az ellenőrök, ahogy parkolóórákat is megvizsgálnak.

Jakubász Tamás
2019. 09. 10. 9:28
null
Az árucikktől függetlenül minden készüléket be kell jelenteni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A technikai fejlődés nyomán megannyi ponton segítik a hétköznapokat különféle automaták, vagyis olyan szerkezetek, amelyek anélkül szolgálják ki az ügyfeleket, a vásárlókat, hogy működésüket helyben erre kiképzett kezelőszemélyzet irányítaná. Hogy mennyi ilyen típusú automata működik nap­jainkban a fővárosban, arról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a saját szemükkel győződhetnek meg a napokban.

A hatóság ugyanis a múlt hét közepén kéthetes automatarazziát hirdetett meg Budapesten. A jövő szerdáig tartó akcióban a hivatal emberei felkeresnek – például – megannyi parkolóautomatát, önkiszolgáló autómosót és benzinkutat, csomagpont-automatát, könyvautomatát, fényképkészítő gépet, menetjegykiadót és játékautomatát. A NAV ellenőrei arra kíváncsiak, hogy az üzemeltetők bejelentették-e a kezelőszemélyzet nélkül működő berendezéseiket az adóhivatalnál.

A razzia elvben nem érhette meglepetésként az érintett vállalkozásokat, szolgáltatókat, az adóügyi államtitkár ugyanis a napokban a nyilvánosság előtt beszélt az ellenőrzésekről. Izer Norbert – a távirati irodának nyilatkozva – arra emlékeztetett, hogy a szolgáltatástól, a kínált árucikktől függetlenül minden automata berendezést be kellett jelenteni. A kötelezettség teljesítésének ellenőrzését – mint mondta – a NAV már megkezdte, a mulasztók pedig akár félmillió forintos bírsággal is számolhatnak. Az üzemeltetők egyébként azokat a gépeket kötelesek bejelenteni, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amelyért helyben fizetnek a vásárlók, és a berendezések működéséhez nincs szükség személyzetre.

Az árucikktől függetlenül minden készüléket be kell jelenteni
Fotó: Bach Máté

A mostani folyamat az automatapiac tisztításának második állomása. Az első lépés az volt, amikor a pénzügyi kormányzat kötelezővé tette minden étel- és italautomata bejelentését, majd ezeket a készülékeket – elektronikus úton – bekötötték az adóhivatalhoz. A lépés nyomán az étel- és az italgépek ma már rendszeresen küldenek naprakész adatokat a NAV-hoz saját forgalmukról. Az intézkedés jelentőségét jól mutatja, hogy korábban a hatóságoknak nemhogy a forgalomról nem volt tudomása, de arról sem, egyáltalán hány ilyen gép működött az országban.

A jelenlegi folyamat vége minden bizonnyal az lesz, hogy újabb automatákat kötnek majd be a NAV-hoz. Ennek kapcsán érdemes felidézni a pénzügyminiszter szavait. Varga Mihály az esztendő elején a Magyar Nemzetnek kifejtette: a kormány a múlt év végén döntött arról, hogy az étel- és az ital­automaták mintájára más gépeket is össze kell kötni a NAV-val. A tárcavezető akkor megjegyezte, hogy az újabb bekötési hullámból százmilliós nagyságrendű állami bevétel származhat. Az intézkedéssel – emellett – újabb ágazatok forgalma válik átláthatóvá, így újabb területen segíthetik a tisztességesen működő vállalkozásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.