Az ország, ahol a magas kamat is túl alacsony

Törökország, mint mindenki más, a válságban nagyot csökkentett a kamatain, ami valutaválságot okozott.

Fellegi Tamás Péter
2020. 08. 08. 13:18
A money changer counts Turkish lira banknotes at a currency exchange office in Istanbul
A befektetők megkérdőjelezik, hogy Ankara valóban végrehajtja-e az ígért monetáris szigorítást Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország két évvel ezelőtt komoly valutaválságot élt át, melynek elsődleges oka a gazdaság külső és belső egyensúlyának felborulása volt: a korábbi magas gazdasági növekedés jelentős költségvetési hiánnyal, fizetésimérleg-hiánnyal és inflációval párosult.

Az elmúlt években sokat betegeskedő török lírán ezúttal a jegybanki alapkamat emelése segít
Fotó: REUTERS/Murad Sezer

Mindez törvényszerűen nyomást gyakorolt a török líra árfolyamára, amely meredek zuhanásba váltott, és végül csak brutális kamatemeléssel sikerült stabilizálni: 24 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot.

A líra végül a korábbinál jóval alacsonyabb, de egyensúlyi, a gazdaság igényeinek megfelelő árfolyamon stabilizálódott, de idén, amikor megjelent a koronavírus-járvány, a török kormány és jegybank úgy gondolta, hogy nekik is kamatcsökkentéssel kellene a gazdaság segítségére sietniük.

Júniusra 8,25 százalékra csökkentették a kamatot, amely ugyan Európában jelenleg páratlanul magas szint és a világban sem sok helyen találni ennél magasabb alapkamatot, a 12 százalék fölötti infláció mellett mégis kevésnek bizonyult a lépés, a líra árfolyama ugyanis újra zuhanni kezdett.

Nem száll ki a zuhanórepülésből a török líra
Fotó: Reuters

A török jegybank intervenciókkal, líravásárlással próbálta fékezni az esést, ez azonban ahhoz vezetett, hogy a devizatartalékok vészesen alacsony szintre csökkentettek, ezért be is kellett szüntetni az intervenciót. A líra árfolyama tovább zuhant, és új örökös mélypontra került mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Ebben a helyzetben lényegében csak a kamatemelés segítene, ezt azonban a török jegybank eddig mindenáron szerette volna elkerülni. Az elmúlt napokban végül a likviditás szűkítése mellett döntöttek egyes hiteleszközök korlátozásával, úgy, hogy az eddig a jegybanki alapkamat alatt tartózkodó piaci kamatszint emelkedjen. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az intézkedés, vagy elkerülhetetlen lesz egy komolyabb kamatemelés, amely segítene az infláció megfékezésében és a fizetési mérleg hiányának mérséklésében is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.