Az újraindulással folytatódik a létszámbővítés és a fizetés emelése

Visszatért a válság előtti szintre a munkáltatók optimizmusa. A harmadik negyedévtől a magyar cégek többsége inkább bővítené, mintsem leépítené a munkaerőt, ami várhatóan a fizetésekre is kedvezően hat.

Nagy Kristóf
2021. 06. 13. 6:45
People working in a busy office
Az újranyitással az irodai munkavégzés is beindul, de rugalmasabban. A munkaerőért újrainduló harc a fizetés emelésével járhat Fotó: Monkey Business Images Forrás: 123RF

Visszatért a válság előtti szintre a munkáltatók optimizmusa. A harmadik negyedévtől a magyar cégek többsége inkább bővítené, mintsem leépítené a munkaerőt, ami várhatóan a fizetésekre is kedvezően hat.

Egyre kedvezőbbek a hazai vállalkozások kilátásai a jövőt illetően, ami a létszámban és a fizetés rendezésében is kedvező fordulatot vetít előre.

Egyre több magyar cég tervez létszámot bővíteni, míg a leépítési szándék érdemben visszaesett.

A ManPower Groupnak a Magyarországot is vizsgáló nemzetközi felméréséből kiderül, hogy a gazdasági szereplők 84 százaléka nem tervez változtatni a munkavállalói létszámon. Elbocsátásban mindössze négy százalékuk gondolkozik, ezzel szemben tizenkét százalékuk szeretné bővíteni a csapatot.

Az újranyitással az irodai munkavégzés is beindul, de rugalmasabban. A munkaerőért újrainduló harc a fizetés emelésével járhat
Fotó: 123RF

A létszámban a legnagyobb felfutást, 17 százalékos átlagos bővítést a turizmus-vendéglátás szektorban várják. Ez az a terület, amely az elmúlt egy-másfél év során a legnagyobb visszaesést szenvedte el, így most a korrekció mértéke is számottevő lesz.

Mind a nagy- és kiskereskedelemben, mind pedig a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén átlag feletti a munkáltatók toborzási szándéka, mintegy 11 százalék.

A gyártás területén átlag körüli a tervezett növekedés, ugyanakkor jelentős visszaeséssel, mindössze százalékos állománynövekedéssel számolnak az építőipari szereplők. Ennek oka egyáltalán nem jelenti az ágazat visszaesését, arra utal, hogy ez a szektor már az elmúlt negyedévekben is igen aktív toborzó volt, így itt a magas bázishoz képest nőhet tovább a létszám.

A szabad pozíciók betöltésének nehéz­ségeivel a munkaadók háromnegyedének van valamilyen kedvezőtlen tapasztalata, negyedüknél súlyos probléma a toborzási nehézség.

A gyártás, a logisztika és az IT-területeken kimondottan nehéz az új alkalmazottak felkutatása.

A munkaerő-utánpótlás nehézségeiről beszámoló vállalkozások aránya magasabb, mint a járvány előtti években.

Mindez arra utal, hogy a gazdaság újraindulásával együtt visszatér a képzett munkaerő megtartásáért, elcsábításáért folytatott verseny. Ennek következményeként

várhatóan ismét meglódul a keresetek érdemi felzárkóztatása.

Az elemzők is erre számítanak. Ráadásul a járvány sok szektorban érdemben gyorsított a digitalizáción, ezért az új kompetenciákkal rendelkező vagy azokat elsajátítani hajlandó munkaerő még értékesebbé válik.

Szakértők szerint rendkívül fontos, hogy a gyors, sok esetben már online elérhető képzéseken az egyes munkamodulok elsajátítására koncentráló oktatások széles körben hozzáférhetők legyenek, és mind a cégek, mind a munkavállalók nyitottak legyenek a részvételre.

Meglepő, hogy noha a járvány rugalmas foglalkoztatásra kényszerítette a munkaadókat, a távoli munkavégzés ráadásul hónapokon át tartó általános gyakorlattá vált,

a munkáltatók nagy része, 82 százaléka mégis visszaállna a munkahelyi munkavégzésre. Ez messzemenőkig meghaladja a nemzetközi folyamatokról folytatott kutatások eredményeit.

A járvány előtti időkhöz képest ugyanakkor így is jelentős javulás, hogy a foglalkoztatók nyolc százaléka az irodai és az otthoni, hibrid munkavégzést választja a jövőben.

Alig akad olyan foglalkoztató, a munkaadók két százaléka, amelyik teljes mértékben digitális munkavégzésre áll át. Kizárólag távmunkában az alkalmazottak sem szeretnének dolgozni, ugyanakkor a munkáltatókkal szemben túlnyomó részük a hibrid munkavégzésben látja a jövőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.