Berobbanthatja az e-autópiacot az állami támogatás

A magyar autópiac jövője szempontjából kiemelkedő lépést jelent az új állami támogatási rendszer.

2020. 05. 21. 17:07
Auto dealership owners take a look at vehicles during an auto auction in Carleton
Auto dealership owners take a look at vehicles being auctioned off during an auto auction at Manheim Detroit Auto Auction in Carleton, Michigan August 14, 2013. AutoTrader has no plans at the moment to consider a public listing, its president said on Wednesday, eight months after the online automobile marketplace operator pulled the plug on an initial public offering. The company, which owns the AutoTrader.com and Kelley Blue Book brands, pulled its $300 million IPO in January, citing market conditions. Privately held Cox Enterprises, which owns 75 percent of AutoTrader, as well as all of wholesale car auction company Manheim, prefers to nurture both auto assets itself, said Sandy Schwartz, president of both units. To match Interview AUTOS-AUTOTRADER/ Picture taken August 14, 2013. REUTERS/Rebecca Cook (UNITED STATES - Tags: TRANSPORT BUSINESS) - RTX13I1U Fotó: © Rebecca Cook / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar autópiac jövője szempontjából kiemelkedő lépést jelent a villanyautókra vonatkozó új állami támogatási rendszer, amelynek időzítése is üdvözlendő, hiszen a koronavírus-járvány miatt az újautó-eladások Európa-szerte és Magyarországon is visszaestek – közölte lapunkkal a finanszírozásban kulcsszerepet vállaló lízingcégeket tömörítő Magyar Lízingszövetség.

Pesti Tímea, a szövetség elnökségi tagja kifejtette, hogy az alsó ársávban megnövelt állami támogatás miatt az elektromos autó használatának teljesköltség-mutatója versenyképes, sőt, kedvezőbb lehet a hagyományos motorral szerelt autókhoz viszonyítva. Ez mind a magánszemélyek, mind a cégek, mind a flottaüzemeltetők számára vonzóbbá teszi a villanyautókat – tette hozzá a lízingszövetség szakembere.

Magyarországon az idei első negyedévben összesen 517 új, tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint, ami csaknem 36 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Ezzel szemben a teljes újautó-piacon márciusig még csak 5, de áprilisig már majd 17 százalékos csökkenés történt. Az új támogatási rendszernek köszönhetően a vállalati flottákban is növekedhet az e-autók részesedése, ahol a lízingfinanszírozás és a flottakezelés hagyományosan erős.

– A 11 millió forintos határt jól választották meg, hiszen legalább tíz márka modelljének az ára kevéssel a határ felett mozog. Mindez arra ösztönözheti az importőröket, hogy csökkentsék az árakat annak érdekében, hogy beférjenek a nagy összegű támogatást biztosító sávba – mondta lapunknak Marsi Norbert e-mobilitási szakértő. A szakember szerint eddig kivárás volt a piacon, mindenki az új programra várt. Az új támogatási rendszer valószínűsíthetően berobbantja a piacot, elképzelhető, hogy az olcsóbb modellek esetében hosszabb várakozási idők alakulnak ki. A használtautó-piacon némi árcsökkenés alakulhat ki az új autók ártámogatása következtében, azonban Európában, illetve Magyarországon is folyamatos a kereslet az e-autók iránt, így drasztikus árcsökkenésre senki ne számítson – mondta Marsi Norbert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.