Bőségesen van kereslet a piacon az új dolgozókra

A legtöbb új munkaerőigény a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területére össz­pontosult, de jelentős volt a bejelentések száma Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyékben is.

2019. 06. 22. 12:26
null
Több álláshely, így a légiutas-kísérő sem kap támogatást Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a munkaadók összesen 26,3 ezer üres álláshelyet jelentettek be. A legtöbb új munkaerőigény a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területére össz­pontosult, de jelentős volt a bejelentések száma Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyében is. Az esztendő ötödik hónapjában összességében 102,1 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 73,4 ezer maradt betöltetlen – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 11,4 ezer volt, amelyek ötven százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Az ipar, építőipar, konyhai kisegítő, utaskísérő (repülőn, hajón), tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr, valamint a szolgáltatási szektor területe szintén kínált álláshelyeket, amelyekhez azonban nem járt támogatás. Ezeknek a munkahelyeknek a többségét Budapesten, Győr-Moson-Sopron megyében, Bács-Kiskun megyében, Komárom-Esztergom megyében és Zala megyében hirdették meg.

Több álláshely, így a légiutas-kísérő sem kap támogatást
Fotó: Éberling András

Májusban a foglalkoztatók 199 embert érintő csoportos leépítést jelentettek be. Ezek főként a számítógépes programozás, az alumíniumgyártás, az ingatlankezelés és a vegyiáru-kereskedelmi ágazatokat érintette, elsősorban Budapesten, valamint Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében.

Tavasz végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében 253,3 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint kilencezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest, így 2018 májusához viszonyítva az álláskeresők száma 3,7 százalékkal nőtt. Az álláskeresők havi számadatait vizsgálva az elmúlt tíz évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, bár az utóbbi három évben az év első hónapjaiban, így most is, ezt egy enyhe emelkedés töri meg – tette hozzá a szervezet közleménye.

Iskolai végzettség tekintetében az általános iskolát végzettek 111,5 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 44 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettsége 126,8 ezer főnek (50,1 százalék), felsőfokú pedig 14,9 ezer főnek (5,9 százalék) volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.