Bővített kerettel folyatódik a zöldáramprogram

Évente összesen 390 gigawattóra áramtermelésre nyújt majd támogatást a júliusban megnyíló pályázat. A metártender első köré­ben érkezett túljelentkezés alapján felemelték az évi keretet nyolcszázmillió forintra.

2020. 06. 19. 13:48
null
A naperőművek létrehozásában nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és közepes vállalkozás Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban jelenhet meg a megújuló alapú áramtermelés (metár) tenderének új felhívása, amelyben évi nyolcszázmillió forint keretösszeggel lehet majd pályázni bármilyen megújulóenergia-alapú áramtermelési módra – jelentette be Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A metár forrásai költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújulóalapú villamosenergia-termelést, a pályázatért az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium felkérésére a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal felel.

A 2020 tavaszán lezárult első tender tapasztalatainak összegzése alapján emelkedik a meghirdetett energiamennyiség, az új felhívás évente összesen 390 gigawattóra (GWh) áramtermelésre nyújt majd támogatást. Az egy MW alatti kategóriában évi negyven GWh mennyiség pályázható. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár ötven MW-ot közelítő kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energia alapú erőmű működtetésére. Az egy és ötven MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás. Az azonos tulajdonosi kör által elnyerhető támogatás továbbra is korlátozott lesz, a kisebb kategóriá­ban évi 15 GWh, a nagyobb csoportban évi 175 GWh a maximálisan támogatható energiamennyiség. A projektek megvalósításának határideje három év.

Összesen öt új metártender meghirdetése várható 2022 augusztusáig. A tervek szerint az új felhívásokat a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal félévente írja ki, alkalmanként évi háromszáz–ötszáz GWh közötti megújuló energiamennyiség támogatására. Kaderják Péter szerint az első metártender sikeres volt, költséghatékony, jól tervezhető utat jelölt ki a hosszabb távú célok eléréséhez, amelyek szerint 2022-ig háromezer MW, 2030-ig hatezer MW napenergia-termelő kapacitás épül Magyarországon.

A naperőművek létrehozásában nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és közepes vállalkozás
Fotó: Havran Zoltán

Az első metárkör eredménye alapján a napenergiából előállított villamosenergia mennyisége a tavalyihoz képest mintegy tizedével nő – számolt be erről korábban a Magyar Nemzet. A tender eredményeként évente 193 gigawattóra zöldáram kapcsolódik be Magyarország villamosenergia-ellátásába, vagyis minden esztendőben 93 ezer háztartás teljes áramigénye lesz fedezhető tiszta energiaforrásból. Emellett évi 75 ezer tonnával csökken a hazai szén-dioxid-kibocsátás. A támogatások hozzájárulnak a hazai energiaszektor zöldítéséhez és ahhoz, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon – ahogyan azt a kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben is rögzítette.

Az eredmények szempontjából lényeges az is, hogy a naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás, ezek 15 éven át évente összesen 229 millió forint támogatásban részesülnek. A kiírásra 168 ajánlat érkezett, ezek közül került ki a 72 nyertes. Az összes igény több mint két és félszeresen haladta meg a kiosztható támogatási mennyiséget, a tárca ezért emelte meg a keretet.

Az első kör nyertesei nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő napelemek telepítését vagy bővítését tervezik, illetve megépülhet egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.