Busszal utaznak haza a németek Hévízről, kimaradnak a járatok

2020. 08. 30. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Korai még a számvetés, de az már biztos, hogy a 2019-ben elért 200 millió forintos bevételének csak a töredékét termeli idén a repülőtér, mivel a járvány igencsak felülírta a remélt chartergépforgalmat – válaszolta a hét végén érdeklődésünkre a sármelléki légibázist üzemeltető Hévíz–Balaton Airport Kft. ügyvezetője annak kapcsán, hogy a kormány bejelentette: szeptember elsejétől – kevés kivétellel – nem léphetnek külföldi állampolgárok hazánk területére, a beutazó turizmus ezzel ideiglenesen leáll.

Kiürül a terasz, elcsendesedik a reptér. Újra a koronavírus tarolja a gazdaságot Fotó: MTI

Benkő Attila azt is elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy a Covid–19 tavaszi hulláma után a nyár magánrepülőgép-forgalma jóval erősebb volt a múlt évinél, és mivel Magyarországot alapvetően biztonságos országnak tartják a környező országokban, a külföldi magángép-tulajdonosok az ősszel is gyakori landolást terveztek a zalai termálháromszög: Hévíz, Zalakaros, Kehidakustány sármelléki légibázisán.

Köddé vált járatok

Az év második fele valóban ígéretesnek tűnt: június elején megírtuk, hogy négy légitársaság öt német városból, Berlinből, Düsseldorfból, Frankfurtból, Hamburgból, Lipcséből és Frankfurtból indít charterjáratokat Sármellékre. Az akkori közlések szerint a reptér tulajdonosa, a hévízi önkormányzat és a légikikötőt üzemeltető cég is élénk turistaforgalomra számított az újranyitás után, illetve a főszezont követően.

Ezzel szemben az eredetileg október közepéig tervezett bőséges forgalom helyet csak a Sundair légitársaság néhány gépe érkezett meg Hévíz–Balaton Airportra.

– Augusztus 12-én Drezdából jött az első járat, és szeptember 9-én és 23-án érkezne egy-egy gép Lipcséből és Erfurtból, ám mivel szeptember 1-jétől korlátozzák a külföldi állampolgárok belépését, lehetséges, hogy a már itt tartózkodó német turistákat autóbusszal kell hazaszállítani – jegyezte meg Benkő Attila.

2014-ben érkezett az osztrák InterSky légitársaság első gépe Bázelből. Egy darabig integethetnek a chartereknek Sármelléken
Fotó: MTI/Varga György

Kérdésünkre, hogy a repülőteret érintő, már korábban eldöntött költségcsökkentés folytatódik-e, azt válaszolta: már tavasszal megkezdődtek azok a költségcsökkentő intézkedések, amelyek a reptér legszükségesebb fenntartásához szükséges szempontokat veszik figyelembe, és várható, hogy a racionalizálás folytatódik.

Aggódnak a fürdőváros szállásadói

A város magánszálláshely-kiadóit is érintik a koronavírus-járvány megfékezését érintő új intézkedések – jelezte a Magyar Nemzetnek a Hévízi Szobakiadók Közösségének elnöke. Lajkó Ferenc közölte: a pénteki bejelentés óta sorra mondják le a hosszú távra szóló szobafoglalásokat az időskorú cseh és a német vendégek. – Ami azért is elkeserítő, mert ebből a két országból érkezik hévízi gyógyüdülésre a külföldiek több mint fele – fogalmazott a szobakiadók képviselője.

Szeptemberben biztosan elmaradnak a hagyományosan évek óta nálunk pihenő, jól fizető turisták a Balaton körül is
Fotó: MTI/Varga György

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.