Csaknem húszezer ingatlant vesznek vissza

Az érintettek majdnem kétharmada küldte vissza a nyilatkozatot, amely alapján visszavásárolná a Nemzeti Eszközkezelő által korábban megvett ingatlanát.

Magyar Nemzet
2019. 05. 10. 7:34
null
Budapest, 2011. július 21. Svájci frank és euró bankjegyeket számol egy pénzváltó alkalmazottja. Az euró svájci frank árfolyama 1,1631-ra esett 1,1699-ről Jean-Claude Juncker, az eurócsoport elnökének nyilatkozatára, amely szerint nem zárható ki a részleges államcsőd Görögországban. A svájci frank (CHF) árfolyama több korábbi árfolyamrekordot átlépett az elmúlt időszakban a forinttal szemben, hétfőn újabb történelmi csúcsot döntve 238,46 forinton is járt. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időarányosan csaknem húszezer ügyfél, azaz az érintettek majdnem kétharmada küldte vissza a nyilatkozatot, amely alapján visszavásárolná a Nemzeti Eszközkezelő (NET) által korábban megvett ingatlanát – közölte tegnap a kérdésben illetékes nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

A NET feb­ruár 20-tól március 31-ig küldött ki tájékoztató levelet az érintett ügyfeleknek, akiknek a kézhezvételtől számított hatvan napon belül kellett, illetve kell nyilatkozniuk arról, hogy egy összegben vagy részletfizetéssel vásárolják vissza lakásukat, esetleg továbbra is bérlők maradnak. Az utolsó nyilatkozatok beérkezése legkésőbb május végéig várható.

Az intézkedés 32 500 családot, több mint 150 ezer embert érint. A beérkezett nyilatkozatok alapján a rendkívül kedvező visszavásárlás lehetőségével az érintettek kilencven százaléka kíván élni.

Fotó: MTI

Kijelenthető, hogy a részletfizetés a legkedveltebb konstrukció, ezt a vásárlók 71 százaléka kérte, de az érintettek mintegy ötöde az egyösszegű visszavásárlás mellett döntött. A NET a továbbiakban is folyamatosan fogadja a nyilatkozatokat, és az ügyfélszolgálati pontokon szükség esetén segítséget nyújt az érdeklődőknek.

A miniszter sajtóosztálya kiemelte, továbbra is nagyon fontos, hogy az érintettek – bármely lehetőséget választják is – mindenképpen nyilatkozzanak a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül.

A NET azon ügyfelei, akik nem akarnak vagy nem tudnak élni a visszavásárlás lehetőségével, bent maradhatnak a programban, változatlanul lakhatnak korábbi ingatlanukban bérlőként. Azonban számolniuk kell azzal, hogy a korábbihoz viszonyítva magasabb, viszont a piaci albérletárakkal összevetve még mindig csekély havi költséggel.

Az állam 2011-ben indította el a NET-programot, amelynek keretében megvásárolta az akkori hiteladósok ingatlanát. Ezekben az érintettek ugyanúgy lakhattak a továbbiakban is, csak bérlőként.

Hét év alatt 36 ezer hitelesnek jelentett segítséget a program, amelyet a Magyar Bankszövetség is a hazai devizahitelezés kezelésének egyik legsikeresebb kezdeményezéseként tart számon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.