Csehországból már várják a fürdővendégeket Hévízen

Hiába az ellenzéki fanyalgás, egyre látványosabb az állami támogatásból fejlesztett színvonal javulása a Balaton körül.

2021. 05. 21. 7:28
null
Az ellenzék rendre támadja a projekteket, pedig nyilvánvalóak a kedvező változások Fotó: Németh Levente Forrás: Somogyi Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készülnek a külföldiekre a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázaton elnyert pénzből megszépült panziók, apartmanok tulajdonosai Hévízen. – Csehországból már várunk fürdővendégeket, a német, osztrák, svájci, lengyel turisták érkezése, illetve az oroszoké, ukránoké időben még bizonytalan – jelezte lapunknak a Hévízi Szobakiadók Közösségének elnöke.

Lajkó Ferenc elmondta: a magyarok viszont javában foglalják a szálláshelyeket, ami a lakosság oltottságával arányosan nő, de még akadnak olyanok, akik azért várnak a bejelentkezéssel, mert a velük utazó családtagjuk vakcinázása hátravan.

Az ellenzék rendre támadja a projekteket, pedig nyilvánvalóak a kedvező változások
Fotó: Németh Levente / Somogyi Hírlap

– Hévízen tavaly éjszakánként minimum 7-8 ezer forintért lehetett kivenni egy kétágyas szobát, a főszezonban ennél többet kértek, de az árak nem szöknek az idén sem az egekbe – állítja Lajkó Ferenc. Bükön és Bükfürdőn most 9-10 ezer forintot, a szezonban 10-12 ezret kérnek egy szállásért, míg júliusban, augusztusban és szeptemberben lesz, ahol majd húszezer forintot is kell fizetni – jelezte a helyi Szobakiadók Szövetségének elnöke, Németh Gyula.

Beérnek az államilag támogatott fürdőfejlesztések is. Emlékezetes: a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának első évében, 2018-ban negyven település 55 fizetős strandja kapott kétmilliárd forintot az infrastruktúra fejlesztésére, 2019-ben 43 szabadstrandnak jutott további négymilliárd forint. Tavaly előbb 90, majd további 80 szabadtéri fürdőhely korszerűsítésére ítéltek oda hárommil­liárd forintot.

A támogatottak közül például Keszthelyen folytatódhatnak a fejlesztések. A nagystrand mellett tovább épül a sétány, a népszerű Libás strandon pedig új kabinház és vízitúra-megállópont várja majd az evezősöket.

– Nem állhatunk le a 9,5 hektáros, négyszáz méter hosszú Platán strand komfortosításával. A jövő szezon kezdetéig befejezzük a Buborék nevű gyerekélményfürdő korszerűsítését tartalmazó 600 millió forintos projektet – jelezte Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere.

Lellén a fürdési lehetőségeken kívül az óriáskerék is vonzza a turistákat Fotó: Magyar Nemzet

Balatonlellén a nyári szezonra megnyitja kapuit a kétszázmillió forint támogatásból megújuló, közel két kilométeres szabadstrand, ahová 400 négyzetméter térburkolatot építettek be, továbbá negyven új lejárót, tíz öltözőt telepítettek és kihelyeztek 150 padot – sorolta Kenéz István polgármester.

Földváron megújult tájékoztató eszközökkel és egységes kinézetű öltözőkabinokkal várják a város nyugati strandjára érkezőket, ahol klimatizált baba-mama szobákat is kialakítottak. – Igyekeztünk körültekintően felhasználni a legutóbbi, 36,7 milliós fejlesztési támogatást – fogalmazott kérdésünkre Holovits Huba polgármester.

Egységes információs elemek segítik a tájékozódást a földvári strandnál Fotó: Katona Vanda

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere pedig azt jelezte: automata öntözőrendszer létesítésével kezdték, ezzel kerültek a Balaton legjobb strandjai közé 2019-ben. Mint mondta, az elmúlt három évben alkalmanként 25-30 millió forintot nyertek el strandfejlesztésre, ehhez ugyanannyit tettek hozzá az önkormányzati költségvetésből. A továbbiakban a strand nyugati részén lévő sportpályákat komfortosítanák – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.