Egyre több lehetőségük van a magyar kutatóknak nemzetközi infrastruktúrát igénybe venni

Forrás: MTI2020. 02. 19. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar társadalmi és természettudományi területen kutatók egyre több nemzetközi kutatási infrastruktúrát vehetnek igénybe kutatásaikhoz – mondta Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen.

Magyarország 17 európai kutatási intézményben tag, évente 3,3 milliárd forint tagdíjat fizet be, ezzel jogosultságot biztosít a magyar kutatóknak a nemzetközi kutatási infrastruktúra használatára – tette hozzá, és arra biztatta a magyar kutatókat, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

Hangsúlyozta, hogy a 17 nemzetközi kutatói infrastruktúra a kutatási területek széles körét fedi le, főleg alapkutatásra ad kiváló lehetőséget.

Szabó István ismertette, hogy a magyar jelentkezők kutatási javaslatát az adott intézmény bíráló testülete hagyja jóvá, és érdemes nemzetközi konzorciumhoz kapcsolódva végezni a kutatást.

A nemzetközi kutatási infrastruktúra igénybevételének bizonyos díjára, valamint a részvétel költségeire pályázni lehet – hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Szabó István szólt arról is, hogy az idén felmérik, a magyar kutatók mennyire éltek a lehetőséggel, illetve hol lenne még célszerű újabb nemzetközi kutatási infrastruktúrához kapcsolódni.

Szerinte a magyar tagság a nemzetközi kutatási infrastruktúrát adó intézményekben mindenképpen kifizetődő, nemcsak a pénzben nehezen kifejezhető szellemi érték növekedése miatt, hanem azért is, mert a befizetett tagdíj egy részét az intézményekbe beszállító magyar cégek vissza tudják szerezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.