Élelmiszer-gazdasági válságkezelés: harmincezer kérelem érkezett be

Eredményesen lezárult az élelmiszer-gazdasági válságkezelő program második üteme.

Forrás: MTI2020. 07. 29. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrárminisztérium (AM) által kidolgozott Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program három üteme közül már kettő sikeresen lezárult – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a válságkezelő program első körében meghirdetett átmeneti támogatásokra – a baromfi- és sertéstenyésztők, a halgazdálkodók, az élelmiszer-feldolgozók és a dísznövény ágazat szereplői – összesen több mint négyezer kérelmet nyújtottak be a Magyar Államkincstárhoz, amelyekben a támogatási igény a 14 milliárd forintot is meghaladta.

Az e hét elején lezárult második ütemre, amelyben a méhészek, az anyajuh-, anyatehén-, illetve tejelő tehén tartásával foglalkozó állattartók, valamint a zöldségnövény-termesztők igényelhettek átmeneti támogatást, mintegy harmincezer kérelem érkezett be a kincstárhoz. Az ebben az ütemben igényelt támogatások együttes összege meghaladja az 5,3 milliárd forintot.

A válságkezelő program első, illetve második ütemében benyújtott támogatási kérelmek kifizetése – a kérelmek elbírálását követően – várhatóan 2020 szeptemberében kezdődhet majd meg.

Mindeközben elindult a válságkezelő program harmadik üteme is, amelynek keretében a lótenyésztők 2020. július 28. és augusztus 10. között, míg a kis- és közepes méretű bortermelők 2020. augusztus 10. és augusztus 24. között tudják majd benyújtani átmeneti támogatás iránti kérelmeiket a kincstárhoz, szintén elektronikus úton.

Az élelmiszer-feldolgozói és a dísznövény ágazat számára fontos információ, hogy az agrártárca a részükre kidolgozott átmeneti támogatási programokat 2020 augusztusában ismét megnyitja, így azok is benyújthatják támogatási kérelmüket, akik az első körről esetlegesen lemaradtak – írta az AM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.