Elemzők: a kiskereskedelmi forgalom egész évben a GDP-növekedés fontos húzóereje marad

Alapvetően a bérkiáramlásnak köszönhetően egész évben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése, amivel a gazdasági növekedés fontos tényezője marad az MTI-nek nyilatkozó elemzők várakozása szerint.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztás emelkedése az év egészében jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedéséhez.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése a költségvetés szempontjából is kedvező, hiszen az áfa-bevételek nőnek, ami elősegíti a hiánycél tartását, illetve a gazdaságvédelmi akcióterv költségeinek fedezését.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője megállapította: a kiskereskedelmi forgalom gyorsulása azt sejteti, hogy a második negyedévben is kedvező fogyasztási adatok várhatók. Összességében a javuló munkaerőpiac egyre inkább élénkíti a kiskereskedelmi szektort, így 2019 egészében még a tavalyinál is magasabb, 7 százalék körüli átlagos éves növekedés várható.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének várakozásai szerint idén a reálbérek növekedése elérheti a 6,5 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése. Ennek mértéke 5,7 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalékos forgalombővülés után. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma és a családvédelmi akcióterv.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.