Előre tudta a képviselet, nincs sztrájkhangulat

Nem akartak sztrájkolni az emberek sem decemberben, sem januárban a „rabszolgatörvény” ellen, annak ellenére, hogy ezt meghirdette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, habár ma már a tisztségviselők ezt tagadják — derül ki a Maszsz elnökjelöltjeinek vitájából. A szövetség csütörtökön választ elnököt, szakszervezeti körökből úgy tudjuk, a jelenlegi vezető, Kordás László a legesélyesebb.

Nagy Kristóf
2019. 02. 17. 8:45
Kordás László
Kordás László (jobbra) az esélyesebb a vezetői székre Fotó: Kovács Tamás Forrás: Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs egyetértés a Magyar Szakszervezeti Szövetségen (Maszsz) belül sem azzal kapcsolatban, hogy a szövetség a túlóraszabályozás kapcsán általános sztrájkot hirdetett más konföderációkkal, és ennek megvolt-e az alapja. A Maszsz csütörtökön tartja tisztújító kongresszusát, a három jelölt – Kordás László jelenlegi elnök, Hercegh Mária, a nőtagozat elnöke és Székely Tamás jelenlegi alelnök – minap lefolytatott vitájában mindenki más álláspontot képviselt az országos sztrájk meghirdetéséről.

Székely Tamás alelnök, habár az egyik tüntetésen felszólalásában az ország leállásáról, a kapák és kaszák kiegyenesítéséről beszélt, mára tagadja, hogy általános munkabeszüntetésre hívta volna a munkavállalókat. Kordás László szerint ráadásul felmérést is készítettek, amely alapján már decemberben tudták, nem érdekli az embereket az általuk rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvény.

Székely Tamás ráadásul kifejtette, egyébként sem lehet sztrájkot hirdetni olyan intézkedés ellen, amellyel nem élnek a munkáltatók, ezzel elismerve, hogy túlreagálták a túlóraszabályozás módosítását, és nem igaz, hogy széles körű társadalmi elégedetlenséget váltott volna ki a munkavállalókból a munka törvénykönyvének módosítása. Szintén érdekes felvetés volt, hogy a szociáldemokrata értékeket nem kötik egyetlen párhoz sem, így az MSZP-hez sem, ezért sem csatlakoztak hivatalosan a párt támogatóihoz.

A gyakorlat ezzel szemben mást mutat. A jelöltek közül szakszervezeti információink szerint a jelenlegi elnök, Kordás László a legesélyesebb a szövetség vezetésére.

Kordás László (jobbra) az esélyesebb a vezetői székre
Fotó: Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kordás – ahogy erről már beszámoltunk – neve elválaszthatatlanul összeforr a Gyurcsány-kormánnyal, amelyben 2006-ig az akkori munkaügyi tárca államtitkára volt, tehát a munkavállalók ellenében hozott intézkedése mellett ráhatása lehetett a reálbérek abban az időszakban tapasztalt csökkenésére, a munkanélküliség folyamatos emelkedésére. A következő Gyurcsány-kormány alatt, 2007-ben már a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal második embereként felelt a társadalmi párbeszédért. Ebben az időben tovább nőtt a munkanélküliség, folyamatosan csökkent a reálkereset, ekkor szakadtunk le a régió országaitól.

Székely Tamás, a Maszsz mostani alelnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke számos helyi bérügyben szervezett korábban tüntetést, a területükön lévő cégek közül szinte mindenkinél sikerült kollektív szerződéskötést kiharcolniuk.

Ugyanakkor lapunk úgy tudja, Székely módszerei szakszervezeti körökben vitatottak. Többek közt a lapunknak nyilatkozó érdekképviseleti tisztségviselők arról számoltak be, Székely rendre próbálja megfojtani a területén más szakszervezetek tevékenységét. Az alelnök az elmúlt hetekben többször bírálta Kordást, tagadván, hogy maga is részt vett az általános sztrájk meghirdetésében.

Hercegh Mária vasutasként kezdte érdekvédő tevékenységét, elsősorban a nők és férfiak közötti bér- és egyéb különbségek lebontásáért harcol a Maszszon belül. Ugyanakkor a nyilvánosság előtt keveset szerepelt. ­Forrásaink őt tartják a legkevésbé esélyes leendő elnöknek. Mindhármukra jellemző egyébként, hogy régi motorosok a szakszervezet világában, így a rendszerváltás előtti módszerek, kötődések mindig is hatással voltak tevékenységükre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.