Erősödött az érdekképviselet

Az európai jogalkotásban közvetlenül vehetnek részt a magyar tulajdonban lévő kiskereskedelmi vállalkozások a jövőben, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ugyanis áprilistól felvételt nyert az Independent Retail Europe (Független Európai Kiskereskedők) tagjai sorába — értesült a Magyar Nemzet.

2019. 05. 07. 5:45
null
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség a magyar tulajdonú piaci szereplőket tömöríti Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlen érdekképviseletet nyertek a magyar tulajdonú kiskereskedelmi vállalkozások a brüsszeli székhelyű Independent Retail Europe (Független Európai Kiskereskedők) elnevezésű nemzetközi szervezetben, amelynek magyarországi tagja eddig nem volt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A multivállalatok többségi részesedésével működő hazai piac magyar tagjait április óta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) képviseli az Európa-szerte csaknem 600 ezer kereskedelmi egységet képviselő szervezetben, amelynek jelentős az érdekképviseleti ereje az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, illetve az európai jogalkotás teljes folyamatában.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség a magyar tulajdonú piaci szereplőket tömöríti
Fotó: Kurucz Árpád

– Megtisztelő és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a magyar kereskedőket képviselő MNKSZ felvételt nyert az 1963-ban alakult Independent Re-tail Europe tagjai sorába.

A Független Európai Kiskereskedők Szövetsége jelentőségét és piaci súlyát mutatja az is, hogy tagjai éves forgalma meghaladja az 1000 milliárd eurót – mondta lapunknak Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára.

Kifejtette: eddig a hazai piacon is túlsúlyban lévő nemzetközi kereskedelmi láncok, nagyvállalatok közvetlen képviselete volt erős az unióban, míg a magyar cégek érdekei kevésbé jelentek meg – erre a kormány egyes piacszabályozó intézkedéseire a multik által adott válaszok is jó példák.

A Független Európai Kiskereskedők Szövetsége minden kereskedelmet érintő új és változó európai irányelvet és jogszabályt a tagság közösen kialakított érdekei szerint véleményez, emellett rendszeresen tanácskoznak az egyes szabályokért felelős bizottságokkal, azok tagjaival. Az Independent Retail Europe tagjainak, így a jövőben az MNKSZ-nek is lehetősége lesz közvetlenül részt venni ebben a folyamatban – ismertette a főtitkár.

Szavai szerint egy éve dolgoznak azon, hogy az 56 éve alapított nemzetközi kereskedelmi szövetség tagjává váljanak, amellyel jelentős szintet léptek az érdekképviselet területén.

– Az európai parlamenti választások küszöbén kijelenthetjük, hogy az új ciklusban, 2019–2024 között az MNKSZ tagjainak érdekei megjelenhetnek az európai jogszabályalkotás folyamatában.

Ezzel a lehetőséggel feltétlenül élnünk kell, mert tudjuk, hogy a vállalkozások működését befolyásoló és meghatározó jogszabályok legalább hetven százaléka Brüsszelből, az Európai Parlamentből származik – jegyezte meg

Neubauer Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.