Európa élvonalába tartozik a hazai kukoricából készült izocukor

Az Európai Unió izoglükóz-termelése hétszázötvenezer tonna, amelynek harminc százalékát Magyarországon állítják elő.

Magyar Nemzet
2020. 12. 10. 19:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa élvonalához tartozunk a hazai kukoricából előállított izocukorgyártással – hangsúlyozta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára ma, a szabadegyházi Hungrana Kft.-nél tett látogatáson.

Az államtitkár hozzátette, az Európai Unióban az izoglükóz-termelés évek óta hétszázötvenezer tonna körül mozog, ennek mintegy harminc százalékát Magyarországon a Hungrana Kft. állítja elő, ami nagyjából kétszázötvenezer tonnát jelent.

A kukoricafeldolgozó vállalat előnye, hogy egyszerre több szegmenst képes kiszolgálni, nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekelt.

Erdős Norbert a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kitért az élelmiszeripari cégek támogatására is.

Emlékeztetett, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott 25 milliárdos válságkezelő program után jövőre további fejlesztési forráshoz juthatnak a vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program, a Vidékfejlesztési program, valamint a Beruházásösztönzési célelőirányzat és a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében.

Az államtitkár kiemelte, hogy a vállalatok forgótőke- és beruházás-finanszírozását is megkönnyítik a kedvezményes hitelprogramokkal, többek között az agrár-Széchenyi-kártya folyószámlahitellel, a Széchenyi beruházási hitellel, a Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszeripari forgóeszköz 2020 hitelprogramjával és a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramjával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.