Füred elsőként válik négy évszakossá a Balatonnál

Sokszorosára nő nyaranta a 14 ezer lakosú észak-balatoni városban tartózkodók száma, ennek ellenére Fürednek sikerült megőriznie csendes, elegáns, kulturális és sporteseményekben gazdag üdülőhelyjellegét. Keszthely a Balaton, Siófok a nyár fővárosa, míg Balatonfüredet a kultúra városaként és a magyar vitorlázás fellegváraként jegyzik idehaza, de számos európai országban is.

2020. 02. 14. 16:03
null
Nyaranta zsúfoltak a sétányok, ami a bővítéssel enyhülne Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással és a Magyar Turisztikai Ügynökség hathatós szakmai közreműködésével épül, szépül, de főként a magyar tengernél az elsők közt válik minden tekintetben négy évszakos üdülőhellyé Balatonfüred a meghirdetett komplex gyógyhelyfejlesztés című projekt megvalósulásával. A rendkívül kedvelt észak-balatoni települést a kultúra és a sport városaként emlegetik ország-, sőt Európa-szerte, mivel Keszthely mellett Füred az a kulturális intézményekben gazdag tóparti város, ahol tavasszal, ősszel és télen sem unatkoznak a vendégek. – Az egymilliárdos zöldprogram során a református (fehér) és az evangélikus templom között megújul a leromlott állapotú felsővárosrész, befejeződött a Balaton szabadidőközpont szabadtéri színpadának mobiltető-építéssel történt felújítása, a Zákonyi-sétány mélygarázsa fölötti terület csinosítása, a Brázay strand rehabilitációja és egy új közpark kialakítása – sorolta az elképzeléseket lapunknak a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke. Böröcz István kitért az Esterházy-kastély 700 millió forintos felújítására, a Lóczy-barlang látogatóközpontjának kialakítására, továbbá egy, a város turisztikai rangjához illő konferencia-központ építésére is.

Nyaranta zsúfoltak a sétányok, ami a bővítéssel enyhülne
Fotó: Bach Máté

– A múlt év decemberében megkezdődtek a Füred kempingnél a régi vitorláskikötő bontási munkálatai, és a birtokbaadási szerződés aláírásával kezdetét vette egy új, 142 hajó fogadására alkalmas árbócosparkoló építése. A parkoló mellett elkészül majd egy olyan sport- és szabadidős turisztikai központ, amely a legmagasabb színvonalú sportrendezvények megtartására is alkalmas lesz – ezt már Holczhau­ser Andrástól, a Magyar Vitorlásszövetség Balatonfüreden élő főtitkárától tudtuk meg. A sportági vezető elmondta: a közel kétmilliárd forintos beruházás jóval több lesz, mint egy szokványos kikötő, mivel annak szerves részét képezi majd egy olyan vízi turisztikai bázis, amely szolgáltatásai­val az aktív turizmus kedvelőinek, a balatoni vitorlázásra, kajak- vagy kenutúrára érkezőknek az igényeit is kielégíti. A kemping területén mindezek mellett egy új 70 szobás szálloda várja a vendégeket.

Ami pedig a város turizmusa előtt álló legfontosabb feladatokat illeti, arról a turisztikai egyesület elnöke beszélt. – Komplex termékcsomagot kívánunk a piacra vinni, amellyel a Füredre érkező vendégek tartózkodási idejét, a vendégéjszakák számát növelnénk. A meglévők mellett új turisztikai pia­cokon mutatkoznánk be, és élénkítenénk az érdeklődést a város által kínált rendezvény- és konferenciaturizmus iránt. Előnyös piaci környezetet kívánunk biztosítani az egész évben nyitva tartó üzleteknek, szolgáltatóknak, a város turizmusát is sújtó munkaerő­hiány enyhítése érdekében pedig erősíteni szeretnénk a szakképzés támogatását, míg a távoli településekről érkező szezonális foglalkoztatottaknak munkásszállót építenénk – mondta Böröcz István. Kiemelte, hogy fontos a Füred büszkeségének számító reformkori városrész arculatának megőrzése, erősítése, és enyhíteni kell a népszerű Tago­re, Zákonyi, Anna sétány főszezonban tapasztalható zsúfoltságát – ehhez a turisztikai egyesület a pihenő­parkok, promenádok bővítését javasolja az önkormányzatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.