Gyors talpra állást vár idehaza a jegybank

Virág Barnabás alelnök szerint a válság előtt kellően erős volt a magyar gazdaság immunrendszere.

Munkatársunktól
2021. 07. 07. 19:44
null
2020.06.23. Budapest Virág Barnabás MNB alelnök, Magyar Nemzeti Bank Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint az idén a GDP hat százalékkal bővülhet, Magyarország gyorsan helyre tud majd állni a koronavírus-járványt követően – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke tegnap a Versenyképesség és fenntartható felzárkózás a Covid után című online konferencián. A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) rendezvényén a távirati iroda szerint az alelnök kifejtette, a járvány által okozott válsághelyzet nagyon mély gazdasági visszaesést okozott világszerte. Magyarország tavaly öt százalék körüli gazdasági visszaesést szenvedett el, ez volt az ötödik legnagyobb az elmúlt száz évben.

Virág Barnabás szerint a válság előtt kellően erős volt a magyar gazdaság immunrendszere, ennek köszönhető, hogy az ország most gyorsabban helyre tud állni, mint a 2008–2009-es válságot követően. Példaként említette, hogy a GDP várhatóan a harmadik negyedévben éri el a 2019. év végi szintet, ami azt jelenti, hogy

másfél évre van szüksége az országnak a kilábalásra. Ezzel szemben 2008–2009-et követően hat és fél év kellett a talpra álláshoz.

Kedvező az is, hogy tavaly a beruházási ráta magas maradt, a beruházások szerkezetét azonban át kell alakítani. Ugyanis globális szinten, főként a gyorsan növekvő gazdaságokban egyre nagyobb az immateriális javak aránya a beruházásokon belül: egyre többet költenek szoftverekre, innovációra, fejlesztésre, tudásra.

Várakozáson felül

Az európai gazdaságban a vártnál valamivel gyorsabb fellendülés várható, mivel az év első negyedévében a gazdasági tevékenység meghaladta a várakozásokat, és a javuló egészségügyi helyzetnek köszönhetően a második negyedévben felgyorsult a koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó korlátozások feloldása – közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: a nyári időközi gazdasági előrejelzés szerint az Európai Unió és az euróövezet gazdasága az idén 4,8 százalékkal, 2022-ben pedig 4,5 százalékkal fog bővülni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.