Hamarosan két új autópálya nyílik meg az autósok előtt

Két jelentős magyar város gyorsforgalmi kapcsolata készül el napokon belül. Az M44 Békéscsaba, az M85 Sopron közúti elérését javítja. Utóbbi átadását a trianoni békediktátumot követő népszavazás 99. évfordulójára időzítik.

2020. 12. 09. 7:08
null
Csornától vezet Sopronig az új gyorsforgalmi út Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül átadják a forgalomnak az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba–Kondoros közti 17,6 kilométeres szakaszát – értesült a Beol.hu. Az összesen 95 kilométeresre tervezett M44-es gyorsforgalmi út 62 kilométeres, középső szakasza Kondoros és Tiszakürt között 2019 októberében már elkészült, ugyancsak a Békéscsaba és Kondoros közötti 17,6 kilométeres szakasz első 1,5 kilométere is. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában mintegy 41,4 milliárd forintból megvalósuló fejlesztéssel újabb megyeszékhely kapcsolódik be a gyorsforgalmi hálózatba,

Békéscsabától kétszer kétsávos gyorsforgalmi úton lehet majd eljutni egyelőre a Tisza vonaláig.

Az M44 Kecskemét felé eső részén is folytatódnak a munkák: a Tiszakürt és Lakitelek közötti tíz kilométeres szakaszon már hatvan százalék feletti a beruházás készültsége. A befejezést jövő szeptemberére tervezik, a forgalomba helyezés időpontja pedig jövő október. A Lakitelek és Szentkirály közötti szakasz 15 százalékos készültségi szintet mutat, itt a befejezési határidő 2024. A Szentkirályt az M5-ös autópályával összekötő 33 kilométeres út tervei és engedélyei elkészültek, a régészeti munkákra és a területszerzésre a forrás rendelkezésre áll.

Eközben elkészült a nyugati határszélen is egy jelentős út. A tervek szerint a jövő hét elején átadják a forgalomnak az M85-ös Csornától Sopronig megépült, 51,05 kilométer hosszú szakaszát. Sajtóhírek szerint december16-án, a soproni népszavazás 99. évfordulóján ünnepélyes keretek között avatják fel a létesítményt.

Csornától Sopronig vezet az új gyorsforgalmi út Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

A gyorsforgalmi utat négy szakaszban építik. Sopron-kelet és Fertőrákos között 6,4 kilométeren kerüli meg az út Sopront, és éri el az országhatárt. Ez a szakasz tartalmaz egy alagutat is, amelynek megépítését a közelmúltban kezdték meg. Az M85 soproni elkerülőjére, amelynek része a Bécsi-dombi alagút, a beruházó NIF 2018-ban írt ki nyílt közbeszerzési eljárást, és 2024 közepére készülhet el. Először a bal oldali, majd a jobb oldali alagút járatot alakítják ki. Az áttörés a tervek szerint egy-egy évet fog igénybe venni. A bányászati munkákat az alagút szigetelése és belső vasbetonszerkezetének megépítése követi majd. Az autóút továbbépítéséről, a magyar–osztrák határon lévő közúti kapcsolatokról minisztériumi szinten folynak az egyeztetések – közölte a NIF.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.