Hétszázmilliárdra rúg a turizmus eddigi támogatása

Sokáig az ősz jelentette a kapaszkodót a szállásadóknak, akik a külföldi vendégek nélküli, bevételhiányos hónapok után szeptembertől gyógyírként számítottak a városlátogató turizmus felfutására, a nyár végén azonban újra földhöz vágta az ágazatot a járvány visszatérése. A kormány egyik gyors segítségeként legalább az előzetes foglalásokból remélt bevételek javát megkapják a satuba szorult szálláshelyek.

Thurzó
2020. 11. 26. 16:31
maszk1_BPM
20200408 Budapest Szent István Bazilika Koronavírus-járvány idején Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már aktív a fizetőképes, szabadidős céllal érkező vendégek nélkül maradt szállodáknak nemrég felajánlott gyors kormányzati támogatás: az üzemeltetők a november 11. és december 10. között elmaradt szobafoglalásaikra a várható bevételkiesésük nyolcvan százalékát megigényelhetik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén keresztül – hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a harminc napig elérhető lehetőségre.

Ehhez csak egy elektronikus űrlapot kell kitöltenie a vállalkozásnak, ahová az igényelt összeget még ebben az évben folyósítják. A részletszabályok szerint a kompenzációt minden olyan szálláshely megkapja, amely a jogszabályi kötelezettségnek megfelelően az NTAK-ban regisztráltan működik, és a november 8-i leállásig legalább egy, későbbi időpontra szóló, meghiúsuló foglalást jegyez.

Korábban jelezték: a központ adatai szerint novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek előre, amiből csaknem nettó 15 milliárd forint értékű támogatás jut több mint 11 ezer szolgáltatónak.

Szabadidős szándékkal csak büntetés esélye mellett fogadhatnak vendéget a szállásadók – Fotó: Magyar Nemzet

– Valamennyiünk érdeke, hogy minél több szolgáltató folytathassa tevékenységét, és a szálláshelyek a jövőben is versenyképes szereplői legyenek az újrainduló turizmusnak – emelte ki közlésében a turisztikai ügynökség.

Emlékezetes: a második hullám okozta válságban – ahogy a tavaszi sokkszerű fordulat idején – a kormány azonnali lépéseket tett a turisztikai szektor megsegítésére. Ez a támogatás is a munkahelyek megőrzését célozza, feltétele ugyanis, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el a szálláshelyről, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra.

Egyelőre emlék marad a főváros korábbi években jellemző népszerűsége, ami rekordforgalomhoz szoktatta a külföldieket kiszolgáló piacot – Fotó: Bach Máté

Az ágazat megmentése iránti kormányzati elhivatottságot mutatja, hogy az újabban ismertetett, konkrét segítséget jelentő válságmentő lépések nyomán az elkövetkező időszakban sok ezer iparági vállalkozás részesül több milliárd forintnyi támogatásban. Ez hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez, és azt erősíti, hogy a területen alkalmazott szakemberek a pályán maradhassanak.

A magyar kormány eddig megközelítőleg hétszázmilliárd forinttal támogatta a teljes turizmusszektort, ez az összeg meghaladja a kétmilliárd eurót, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

A vendég nem fizethet rá

Visszajár az előleg, és nem érvényesíthető a kötbér a vendéggel szemben a Szállás.hu weboldal azon foglalásainál, amelyek a járványvédelmet szolgáló kormányrendelet miatt előállt vis maior helyzetben hiúsulnak meg. Igaz, a szolgáltatók inkább azt javasolják, hogy ezeket az utakat a teljes visszalépés helyett későbbi időpontra ütemezzék át a turisták. Ismert: a veszélyhelyzet intézkedéseinek következtében a november 11. és december 11. között tervezett szabadidős utazásoknál automatikusan megszűnnek a szolgáltatásra kötött előszerződések a vendégek és a szálláshelyek között, mivel a jelenlegi szabályok szerint idehaza csak a korlátozás után lehet bármilyen szállásra nem üzleti szándékkal érkezni. Aki ezt megszegi, szállásadóként százezer és egymillió forint közötti pénzbüntetésre, illetve egy nap és egy év közötti bezárásra számíthat, vendégként pedig ötezer és félmillió forint közötti bírságot szabhatnak ki rá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.