Időben lépett a kormány az áfacsökkentéssel a kiszállítást vállaló melegkonyhás étkezőhelyek megsegítésére, amit további munkahelymegtartó, piacélénkítő intézkedések követhetnek, hogy a várhatóan 2022–2023-ra visszaépülő vendéglátóipar megerősödhessen, és addig ne kelljen több szakképzett dolgozót más területek javára elengedni – közölték a szakma képviselői a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének konferenciáján tartott turizmus témájú kerekasztal-beszélgetésén.
Elhangzott: az iparági szereplők már elengedték a következő öt hónapot, mivel a vírus novemberben és decemberben tetőzik, a január–márciusi időszak pedig mindig holtszezon volt, amikor karbantartásra, az új üzleti év megtervezésére fordították az időt – vagyis várható, hogy teljeskörűen csak jövő áprilisban nyitnak ki újra a második hete bezárt vendéglátóüzletek. Ám ha ez késlekedik vagy még hónapokra elmarad, akkor a már most is veszélyzónában lévő kkv-körben tömeges felszámolások, üzletbezárások jönnek.
– Őszre már nemcsak a budapesti, hanem a vidéki turizmust is kiütötte a koronavírus második hulláma, ami miatt augusztus végén határlezárásra volt szükség, majd novembertől a vendégfogadó üzleteket be is kellett zárni. Utóbbi olyan váratlanul érte az iparágat, hogy roskadoznak a fagyasztók az eladatlan libacomboktól – fogalmazott a kutatóintézet vezetője.
Kutasi Gábor beszámolójából kiderül, hogy a Covid évében példátlan mélyütés érte a szektor munkaerőpiacát: a januárban még 400 ezer főt foglalkoztató turizmusban a szálláshelyek 200 ezer, a vendéglátóhelyek és a rendezvényszervezők 60 ezer dolgozót veszítettek el eddig, míg a kiutaztatásban teljesen megtorpant utazási irodáktól ötezer ember távozott.
– Riasztó tendencia, hogy az elvándorló több tízezer szakképzett munkavállaló nagy része valószínűleg nem fog visszatérni az újranyitás után a kényelmesebb időbeosztású informatikai, közigazgatási vagy multiknál betöltött adminisztratív munkakörökből. A szállodák és a vendéglátóhelyek ott fognak állni félháznyi kapacitással – állapította meg Kutasi Gábor, megjegyezve, hogy újabban a felsőoktatás jelentkezőit is elriasztja az iparági helyzet.

Fotó: Bach Máté
A szakmabeliek arról is tanácskoztak, hogy a fővárosi szállodaiparon nem lehet segíteni a hazai vendégek megszólításával, kedvező árú csomagokkal, legalábbis az elmúlt hónapok tapasztalatai ezt mutatják a paradigmaváltásra sarkallt területen.