Idén tetőzhetnek a lakásépítések

Sokéves csúcsra érhetnek idén a lakásépítések, 25 ezer körüli új otthon elkészültére lehet számítani. Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma ugyanakkor némi megtorpanást mutat az első negyedévben, noha a köz-ségekben másfélszeresére nőtt az építési kedv az elmúlt évihez viszonyítva.

2019. 05. 07. 7:34
null
Ebben az évben huszonötezer új otthont adhatnak át Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év eleji időszaknak megfelelően ugyan lassan indultak el a lakásépítések, de az első negyedévi adatokból már sok minden kiolvasható. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint nyolc százalékkal több, 3661 új lakás épült 2019 első három hónapjában az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.

Budapesten másfélszeresére nőtt az épített otthonok száma, Pest megyében pedig továbbra is kiemelkedő mértékben zajlottak lakásépítések, noha korábbi szintjük nem emelkedett tovább. Az új lakások háromnegyedét a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében vették használatba, utóbbi megyében épült fel minden ötödik új lakás az év első három hónapjában.

Ebben az évben huszonötezer új otthont adhatnak át
Fotó: Kurucz Árpád

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakásszám 9639 volt, ami mindössze két százalékkal marad el 2018 első negyedévétől. Az építtetők az esetek 43 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

Ez az arány Budapesten alig hat százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva viszont egyre magasabb, a községekben elérte a kilencven százalékot.

– A lakásépítések bővülését a családvédelmi akcióterv keretében kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a javuló foglalkoztatási és jövedelmi helyzet, az alacsony kamatkörnyezet, az élénkülő hitelezés, valamint a kedvezményes lakásáfa támogatta – jelentette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a magyar gazdaság teljesítménye és a kormányzati intézkedések megfelelő hátteret adnak az ágazat további növekedésének, így akár húsz százalékkal több új lakást adhatnak át idén, számuk akár 23-25 ezerre emelkedhet. Ez kilencéves csúcsot jelentene, hiszen legutóbb 2010-ben adtak át húszezernél több lakást.

Varga Mihály a falusi csokról is beszélt, mondván, a lakásépítések területi egyenlőtlenségeinek mérséklése és a vidék lakosságmegtartó szerepének erősítése érdekében bővítik az otthonteremtési támogatást a kistelepüléseken élők számára. Ennek révén a lakásépítések folytatódó növekedésére számít a kormány.

A tárcavezető kiemelte, az elmúlt években megkezdett építkezések jelentős része befejezés előtt áll, tekintettel a 2015 és 2018 között kiadott 120 ezer építési engedélyre.

– A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek megtorpanásában, azonban a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek – közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Felhívta a figyelmet, hogy a társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része Budapesten zajlik: a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatja a tízezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő- és a kapacitáshiány, egyes tervezett társasházi beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedélyt korábban kiadtak.

– Az épített lakások számának növekedése kedvező, és várhatóan az év során tovább nő majd. Ehhez hozzájárul az áfakedvezményre 2023-ig adott hosszabbítás is, a kiadott lakásépítési engedélyek számában történt csökkenés azonban figyelmeztető jel – írta lapunknak küldött kommentárjában a Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület. Szerintük az év elején bejelentett családvédelmi intézkedések érdemben hozzájárulhatnak a családok lakáskörülményeinek javításához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.