Itt járt az Apple társalapítója

– Nem jó az, ha a technológia abba az irányba megy, hogy mindenhonnan kiszorítsa az embert, átvegye szerepét, hiszen a legtöbb tevékenységnek mégiscsak az ember a középpontja – jelentette ki Steve Woz­niak, az Apple társalapítója tegnap egy budapesti konferencián. A szakember az önvezető autókkal kapcsolatban úgy véli, e téren még nagyon sok fejlesztésre és szabályozási finomításra van szükség.

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 31. 13:24
null
A hajdani érdeklődő kisfiú felnőttként megalkotta az első, bárki által kezelhető számítógépet Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Apple hallatán ma már leginkább az érintőképernyős telefonok és tabletek jutnak eszünkbe, a céget azonban a technológiai fejlődés korábbi szakaszában, 1976-ban Steve Jobs és Steve Wozniak alapította, első termékük a jórészt Wozniak által megépített Apple I., az első bárki által kezelhető számítógép volt, amivel elkezdődött a személyi számítógépek korszaka.

A továbbfejlesztett változat, az Apple II. ugyancsak jórészt Wozniak alkotása volt, majd az 1979 és 1981 között megalkotott Macin­tosh gép létrehozásában is komoly szerepet játszott. 1985-ben azonban elhagyta az Apple-t, és különböző vállalkozásokat indított. Ma már az Apple a világ legnagyobb és legsikeresebb tőzsdei cége 1100 milliárd dollár fölötti összértékkel, ami leginkább az iPhone-nak és ezzel az okostelefon-iparág megalkotásának köszönhető.

A CIB Bank által szervezett, pénzügyi innovációval, digitális bankolással foglalkozó Novathon konferencián tartott előadásában Steve Wozniak elmondta: már gyerekkorában lenyűgözte a digitalizáció világa, és már akkor azzal foglalkozott, hogy kezdetleges szerkezeteket építsen, és egész hamar célja lett megépíteni egy olcsó, egyszerű, bárki által használható gépet. Ő volt az első, aki megoldotta, hogy színes megjelenést produkáljon egy tévéképernyőn a gépe, ráadásul olyan programot írt, amellyel egy tízéves gyerek új videójátékot hozhat létre.

A hajdani érdeklődő kisfiú felnőttként megalkotta az első, bárki által kezelhető számítógépet
Fotó: MTI/Mónus Márton

Steve Jobsról Wozniak azt mondta, a legendás üzeletember akkoriban még attól félt, hogy a nagy cégek mellett, mint például az IBM, nem rúghatnak labdába, de nem így lett: a nagyok lemaradtak a személyi számítógépek fejlesztésével, míg az Apple rugalmas volt és gyors. Wozniak elárulta azt is, hogy őt nem a hírnév, a karrier vagy a meggazdagodás lehetősége hajtotta; csak a gépe érdekelte, ő csak fejleszteni akart, újat, hasznosat létrehozni, amivel sokak számára elérhetővé válik egy addig csak a nagyvállalatoknál létező eszköz. Mindez persze a gyakorlatban akkor valósul meg, ha van valaki, aki vágyik a sikerre, karrierre, gazdagságra, és ez volt az üzleti partner, Steve Jobs.

A jelenlegi technológiai fejlődésről – amikor sok minden egyre inkább az internettől függ, az információk egyre nagyobb részét pedig szerverek tárolják – elmondta: könnyű elveszteni saját dolgaink fölött a kontrollt, ha nem értjük az internetet. A kalifor­niai erdőtüzek miatt hatalmas területeken volt áramkimaradás, többek között Woz­niak otthonában is, és ijesztőnek találta, hogy nemcsak a villanyt nem tudja felkapcsolni, de a saját adataihoz sem fér hozzá internet hiányában, ezért fontos lehet, hogy egyénileg, világhálótól függetlenül is őrizzük adatainkat.

Az önvezető autókról Wozniak úgy tartja, e téren még nagyon sok fejlesztésre és szabályozási lépésre van szükség. Rengeteg probléma merülhet fel, amire még nem gondolunk: a robotika rosszindulatúan átveheti az irányítást egy autó felett, vagy károkozásnál vitás helyzetek alakulhatnak ki.

Véleménye szerint nem jó az, hogy a technológia abba az irányba megy, hogy mindenhonnan kiszorítsa az embert, átvegye a szerepét, hisz a legtöbb tevékenységnek mégiscsak az ember a középpontja. Az agyunk pedig azért van, hogy gondolkodásra használjuk, és erről nem érdemes lemondani a mesterséges intelligencia javára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.