Javítanák a gyerekvállalás és a foglalkoztatás feltételeit

Banai Péter Benő, a pénzügyi tárca államtitkára a vállalkozások adóterheinek csökkentését nevezte a legfontosabbnak.

Magyar Nemzet
2019. 12. 30. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a kormány elé 2020 első felében a Pénzügyminisztérium az Európai Unió gazdaságának lassulása és a világgazdasági kockázatok miatt – jelentette ki vasárnap Banai Péter Benő, a tárca államtitkára. Az államháztartásért felelős politikus a távirati iroda tudósítása szerint a vállalkozások adóterheinek csökkentését nevezte a legfontosabbnak, a tervezett változtatásokat pedig elsősorban a magas foglalkoztatási szint fenntartásával indokolta. A tárca további közép- és hosszú távú intézkedéseket is kidolgoz, hogy javítsa az üzleti környezetet és az oktatás, a képzés, a foglalkoztatás, a gyermekvállalás feltételeit.

A gazdaságvédelmi intézkedéseket az idén elfogadott első akcióterv eredményei is igazolják. Banai Péter Benő az idei változások közül kiemelte a szociá­lis hozzájárulási adó csökkentését és a fejlesztési adókedvezmény szabályai­nak módosítását. De 2020 januárjától csökken az adónemek száma, a kisvállalati adó mértéke, mérséklődik a szálláshely-szolgáltatók adófizetése, bővülnek a kutatás-fejlesztési kiadások és a kistelepüléseken építkezők támogatásai. Várakozásaik szerint a gazdaságvédelmi intézkedések 2020-ban éppúgy hozzájárulnak majd a növekedéshez, mint az idei bővüléshez. Banai Péter Benő hangsúlyozta: 2019 a hetedik olyan év, amikor a belföldi növekedés felülmúlja az uniós bővülést. Ennek köszönhetően a magyar gazdaság 2013 óta harminc százalékkal bővült.

Halmai Péter közgazdász szerint a magyar gazdaság 2017 óta produkál magas növekedést, és a cél az, hogy ezt hosszú távon is fenn lehessen tartani.

Az M1 hétvégi műsorában azt mondta, 2016 után elsősorban a munkaerő bevonásával, majd a beruházások felfutásával függött össze a gazdaság növekedése, a legutóbbi időszakban pedig a termelékenység is kedvezően alakult. A világgazdaság ciklikussága miatt nem kerülhető el a növekedés lassulása, az öt százalék körüli bővülés nem tartható fenn.

– A kis, nyitott gazdaságok számára, mint amilyen a magyar is, döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása – fejtette ki az egyetemi tanár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.