Kerékpárosközpont lenne Keszthely

A magyarok által leginkább kedvelt belföldi úti cél, a Balaton körül egyre több településen felismerik, hogy a szokásos idényen kívül is szükséges vendégvonzó szolgáltatásokat kínálni, ehhez további fejlesztések, szezonhosszabbító megoldások szükségesek. A tó nyugati szegletében fekszik a Balaton fővárosa, amely komoly intézkedési tervvel állt elő: Keszthelyen elsőrendű feladat a késő tavaszi és a kora őszi időszak vendégforgalmának növelése, az új, kerékpáros-szezonok kialakítása, a Festetics-örökségi program fejlesztése és az országos vonzerővel bíró kulturális rendezvények támogatása. 

2020. 02. 07. 16:39
null
Új lépéseket terveznek a Balaton fővárosában, hogy ne csak nyáron érkezzenek a turisták Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turisztikai intézkedési tervet fogadtak el az idei évre Keszthelyen, amelyet az indokolt, hogy a Balaton fővárosa több helyet lépett előre az üdülőkörzet településeinek népszerűségi listáján, így szükséges lépést tartani az igényekkel. Ezzel együtt viszont egyre nagyobb kihívást jelent, hogy míg a nyári szezonban nagyon erős a kereslet a helyi szállások iránt, és nem elegendő a kapacitás, ősszel a túlkínálat okoz fejtörést, illetve az, hogy miként lehetne meghosszabbítani a turisták tartózkodását a dunántúli városban.

– Egyértelmű, hogy ebben a helyzetben a marketingmunka mellett a termékfejlesztésre, a hagyományos termékek modernizálására és új termékek, termékcsoportok összeállítására kell koncentrálni – emelte ki a város 2020. évi turizmusfejlesztési munkatervéből Keszthely polgármestere. Nagy Bálint szerint más kezdeményezések mellett a sport- és ezen belül a kerékpárosszezon lehetőségeinek kihasználása is mérsékelné a szezonalitás hatásait, emellett érdemes lehet megvizsgálni egy városi élményfürdő kialakításának esélyeit is.

A széles körű összefogással készült turisztikai feladattervben rögzített tennivalók szerint Keszthelyen a kulturális turizmus minőségi termékfejlesztésének elsőrendű feladata a Festetics-örökség értékeinek megőrzése, gazdagítása egy a térség egészére kiterjeszthető, az időjárástól független, komplex termékcsomag összeállítása. – Keszthely a múzeumok és a kiállítóterek sokaságával, sokszínűségével egyedül áll a magyar városok között. A múzeumlátogatások lehetősége nemcsak a nyári üdülési főszezon, hanem az előtte vagy utána következő időszak egyik önálló hétvégi programajánlata lehet – állítja Nagy Bálint.

Új lépéseket terveznek a Balaton fővárosában, hogy ne csak nyáron érkezzenek a turisták
Fotó: Katona Vanda

A polgármester úgy fogalmazott: Keszthelynek a közeljövőben Nyugat-Magyarország egyik legjelentősebb kerékpárosközpontjává kell válnia, és továbbra is a sportrendezvények kell jelentsék a város turisztikai tartalékát. Ismeretes, a nyugat-balatoni sportcentrum olyan jelentős rendezvényeknek ad helyet, mint a Pünkösdi regatta, a Keszthelyi kilométerek, a Keszthelyi triatlon, a Spirit of Balaton, idény nyáron pedig Európa egyik legrangosabb sportrendezvényéből, a Giro d’Italiából is ízelítőt kapnak a helyiek. A kulturális rendezvények sorát idén is az április 23–25-i Helikoni ünnepségek nyitják, míg május 1-jén tartják meg a hagyományos balatoni évadnyitót. Az idei évre tervezett tucatnyi rendezvény között említhető a szeptember első hétvégéjére eső Verklifesztivál is.

Festeticsék nyomában

A híres Helikon Kastély- és Balaton-múzeumon kívül öt kisebb, de a turisták köré­ben népszerű gyűjtemény várja a látogatókat. A kultúrapártoló Festetics-család által alapított Helikon Kastélymúzeum állandó és időszakos kiállításainak 2019-ben 241 387 látogatója volt, a lenyűgözően szép tükörterem 90 rendezvényén együttesen 13 500-an, a legendás kastélyparki programokon 2500-an vettek részt. Aki a magyar tenger története felől érdeklődött, az a relikviákban gazdag Balaton-múzeumot kereste fel, a városba látogató családok a Népviseletes baba- és a Játékmúzeumban, a felnőttek többek közt a Reneszánsz panoptikumban, a Horroráriumban, továbbá a Nosztalgia Giccsmúzeumban töltődhettek fel élményekkel.

Kezdődnek a vitorlásversenyek

A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végére szikrázó napsütés várható, így nincs akadálya annak, hogy Balatonlellén megrendezzék az év első vitorlásversenyét, a Farsangi regattát – jelezte lapunknak a Balatoni Kör alelnöke. Tóth Balázs emlékeztetett: a múlt vasárnap elrajtolt HidegenLégió elnevezésű, ötnapos túrát – amely a tó körbevitorlázását tűzte ki célul – a viharos időjárás kettévágta, ám a szombaton induló versenyszezonnyitó rendezvény vélhetően nem ütközik akadályba. Az idei első futamon a profik mellett amatőr vitorlázók is rajthoz állnak, akik pedig testközelből szeretnék követni a látványos versenyt, azok a lellei Yacht Clubból kifutó Luszi nevű vitorlásról szurkolhatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.