Készülnek a magyar beszállítók Paks II-re

A Paks II beruházásért felelős miniszter szerint nyilvánvaló célja a kormánynak, hogy a Paks II beruházásba minél több hazai vállalkozás és munkaerő kapcsolódhasson be. Süli János egy parlamenti levélben kifejtette: a magyar ipari vállalkozások megalapozottan pályázhatnak a részvételre.

2019. 12. 09. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár negyven százalék feletti is lehet a magyar cégek hozzájárulása a Paks II beruházás építő-szerelő bázisában – véli a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János egy parlamenti írásbeli válaszában jelezte: számos hazai kis- és közepes vállalkozás beszállítója nagy energetikai berendezéseket gyártó multinacionális vállalatoknak. Kiemelte, hogy a magyar irányítástechnikai vállalkozások alvállalkozóként részt vesznek a nemzetközi piacon erőművi beruházásokban. A hazai építőipar pedig az utóbbi években olyan tapasztalatokat szerzett a mély- és a magasépítésben, amellyel a paksi beruházásban is szakszerűen működhet majd közre – tette hozzá.

A fővállalkozó Roszatom-csoport kötelezettséget vállalt arra, hogy a beruházás 55 százalékos részében a kontrollján kívüli cégeket von be a projektbe – emlékeztetett a miniszter. Az új blokkok fix áras, kulcsrakész fővállalkozói szerződéssel épülnek, az erőmű megtervezése, a berendezések beszerzése, a létesítmény megépítése és az üzembe helyezés a fővállalkozó felelőssége. A jogi konstrukció biztosítja azt is, hogy Paks II százszázalékos állami tulajdonban maradjon. A kormánynak pedig nyilvánvaló célja, hogy ebbe a munkába minél több hazai vállalkozás és munkaerő kapcsolódhasson be, ezért írja elő a 2014-ben törvénnyel kihirdetett magyar–orosz államközi szerződés, hogy a felek minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy elérjék a negyvenszázalékos szintet. A miniszter tapasztalata szerint a magyar vállalkozások készülnek a beruházásra.

Az a vállalkozás számít magyarnak – ismertette Süli János –, amely Magyarországon folytat gazdasági tevékenységet, itt van a székhelye, hozzájárul a magyar GDP-hez, itt fizet adót és magyar munkaerőt is foglalkoztat. Ezért arra is ösztönzik a beszállítókat, hogy Magyarországon hozzanak létre telephelyet, erre példaként a miniszter az amerikai GE-t említette. Süli János hozzátette: az ország versenyképességének alapja nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek – utalt a megfizethető villamos energiára –, nem véletlenül követeli egyre több német ipari szereplő az ottani atomerőművek bezárásának újragondolását. A Paks II beruházás két, egyenként 1200 megawattos nukleáris blokkja legalább hatvan évig termel karbonmentes villamos energiát időjárástól függetlenül, megfizethető áron.

– A fővállalkozó által eddig elvégzett munkák számláit kifizettük, a lehívott hitelt a magyar állam előtörlesztette, így hazánknak nincs hiteltartozása Oroszország felé – idézte fel az elsőként a Magyar Nemzetben megjelent információt a miniszter, hozzátéve: eddig összesen 40,324 milliárd forint értékű pénzmozgásról van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.