Ketrecben boldogabbak a tyúkok

A zárttartás-technológia sokkal inkább biztosítja az állatok számára az ideális feltételeket. Így teremthető meg például a megfelelő hőmérséklet és a páratartalom.

Magyar Nemzet
2020. 01. 10. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közhiedelemmel ellentétben az állatoknak nem okoz stresszt a zárttartás-technológia, sőt leginkább így biztosíthatók számukra az ideális feltételek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a European Live­stock Voice (#Meatthefacts) néven indított kampány részeként a zárttartás-technológiát övező tévhitek kapcsán.

Felidézik: rengeteg támadás éri a magukat állatvédőknek beállító mozgalmak részéről ezt a technológiát, mondván, hogy a „természetközelibbnek” ítélt tartási rendszerekben az állatok jobban érzik magukat.

Leszögezik: a zárttartás-technológia sokkal inkább biztosítja az állatok számára az ideális feltételeket. Így teremthető meg például a megfelelő hőmérséklet, a páratartalom, valamint így lehet őket leginkább megóvni a ragadozóktól és a kórokozóktól, illetve folyamatosan elérhetővé tenni a friss ivóvizet, takarmányt.

A tévhittel ellentétben a ketreces tartásban nem élnek az elviselhetőnél zsúfoltabban az állatok, mivel a férőhelyek meghatározását az Európai Unióban szigorúan szabályozzák.

– Ez a technológia a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és a termékminőség szempontjából is kedvezőbb, mint az alternatív tartási módok – szögezi le a NAK. Ráadásul így lehet a legolcsóbban előállítani bizonyos állati termékeket.

Így, ha egyes állatvédők vádaskodása elérné a célját és korlátoznák a zárt tartást, az drasztikus élelmiszer-drágulást és beláthatatlan szociális, gazdasági következményeket vonna maga után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.