Kötelező a parlagfűirtás

Június végéig minden családiház-, nyaraló- és kerttulajdonosnak kötelessége gondoskodni a parlagfűirtásról saját ingatlana területén, máskülönben súlyos hatósági büntetésre számíthat.

Magyar Nemzet
2019. 06. 03. 16:21
null
Cibakháza, 2014. augusztus 1. Szárzúzó adaptert vontató traktor végzi egy 1300 négyzetméteres telek parlagfű-mentesítését Cibakházán 2014. augusztus 1-jén. Jász-Nagykun-Szolnok megyében szakhatóságként a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága idén először ezen a zártkerti területen rendelte el a bimbós állapotú, allergén gyomnövény kényszerkaszálását. MTI Fotó: Bugány János Fotó: MTI/Bugány János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végéig minden családiház-, nyaraló- és kerttulajdonosnak kötelessége gondoskodni a parlagfűirtásról saját ingatlana területén, máskülönben súlyos hatósági büntetésre számíthat. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi törvény erről úgy rendelkezik, hogy a földhasználó köteles az adott év jú­nius 30. ­napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ennek helyszíni ellenőrzését külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (járási hivatal földhivatali osztálya) végzi, ráadásul úgy, hogy arról előzetesen nem köteles értesíteni a tulajdonost. Amennyiben az ellenőrök parlagfűvel fertőzött területet találnak, elektronikai eszközzel rögzítik a fertőzött terület főbb töréspontjának koordinátáit és a parlagfűfoltra vonatkozó további jellemzőket. A koordináták térképre vetítésével történik ugyanis az ingatlan beazonosítása – tájékoztat a Nébih honlapja.

Fotó: MTI/Bugány János

Az ingatlanügyi hatóság a helyszíni ellenőrzés megállapításairól szóló jegyzőkönyvet az illetékes kormányhivataloknak továbbítja, amely eljár az ügyben. Az ingatlanügyi hatóság helikopterrel is végez helyszíni ellenőrzéseket. A légi­felvételezés során lehetőség van elzárt területek feltérképezésére is, illetve nagy kiterjedésű foltokat deríthetnek fel. Ha a földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, a járási hivatalnak úgynevezett közérdekű védekezést kell elrendelnie, akár hirdetmény útján és az ügyfél értesítésével.

A közérdekű védekezést a járási hivatal által megbízott vállalkozók, gazdálkodó szervezetek végzik, az ő feladatuk a parlagfűmentesítés – ennek költségeit a tulajdonosra terhelik. A szabadon burjánzó parlagfű miatt növényvédelmi bírságot is kiszabhat a járási hivatal, amelynek összege a jogszabály szerint (függően a fertőzött terület nagyságától) 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. Nem árt tudni, hogy belterületen nagyobb összegű bírságot szabhatnak ki, és a három éven belül visszaesőkre az eredeti összeg másfélszeresét róják ki.

TÁMAD A SZÉNANÁTHA

Erős allergiás reakciókat, szénanáthát május közepén a pázsitfűfélék pollenje vált ki, amely tüneteket hibásan a nyárfának tulajdonítják a nyárfa termésszórásának kezdetével egybeeső virágzás kezdete ­miatt – hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport. Több önkormányzatnál a téves felfogás miatt kampányszerűen irtják a nyárfákat, pedig a nyárfa lombosodik ki legkorábban tavasszal, és legtovább őrzi meg ősszel a számunkra hasznos biológiai aktivitást produkáló leveleit. Az úgynevezett allergén növények pollenjeit sokan okolják allergiás betegségükért. A parlagfű becslések szerint minden ötödik embernek okoz komoly problémákat, ráadásul a városlakók gyakrabban betegednek meg, mint a vidékiek. A parlagfű egy szárazságtűrő gyomnövény, amely minden olyan területen megjelenik, amelyet nem művelnek. Az egynyári gyom júliustól októberig virágzik és szórja porzó anyagát, más néven pollenjeit – idézik Müller Mária allergológus gyermekorvos írását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.