Közös fellépés Timmermans tervezete ellen

A bukaresti kormány is tiltakozik Brüsszel erdőgazdálkodást érintő stratégiája ellen, az elképzeléseket tizenegy uniós tagállam közös levélben kifogásolta.

null
Mátraszentimre, 2018. május 9. A Csörgõ-völgy erdõrezervátum Mátraszentimre közelében 2018. május 8-án. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén lévõ védett erdõterületen minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdõ természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak, és azok megismerhetõvé, tanulmányozhatóvá váljanak. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozik a bukaresti kormány is Brüsszel erdőgazdálkodást érintő stratégiája ellen Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter révén, miután nyilvánosságra került az Európai Bizottság zöldcélokért felelős alelnökének nevéhez köthető tervezete. Frans Timmermans elképzelését tizenegy uniós tagállam – köztük Magyarország és Románia – közösen megfogalmazott levélben kifogásolta.

Az erdőgazdálkodás a tagállamok jogkörébe sorolható
Fotó: Komka Péter/MTI

– A tagállami jogköröket, a szubszidiaritás elvét, az európai erdők változatosságát és a fenntartható gazdálkodás gyakorlati kérdéseit is figyelembe kell venni, amikor egy ilyen tervezetet előkészítenek – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Tánczos Barna. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben politizáló tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az erdőgazdálkodás a tagállamok jogkörébe sorolható, és ennek megfelelően minden EU-tag egy jogszabályokkal keretezett rendszert dolgozott ki a saját erdőalapját érintő gazdálkodással kapcsolatban. – Románia azon uniós országok közé tartozik, amely szigorú, jól szabályozott, szűk keretek közé terelt erdőgazdálkodási rendszert működtet – mondta a romániai miniszter. Hozzátette: ez a szigor abból is következik, hogy a visszaszolgáltatási folyamatok következtében az erdőgazdálkodás vitatott témává vált Romániában, sok visszaélés történt s ez rányomta a bélyegét az egész ágazatra.

Mint azt Tánczos Barna kihangsúlyozta, a tiltakozó tagállamok a bizottsági javaslat kiegyensúlyozatlanságát nehezményezik a hosszú távú, szerteágazó erdőgazdálkodás elismerése tekintetében.

– Nem történt egyeztetés az erdészetügyi állandó bizottsággal, a tagállamokkal, a javaslat nem egy közös előkészítés eredménye. Azt kérjük, hogy vitassuk meg az erdészeti stratégiát

– nyomatékosította lapunknak a tárcavezető. Tánczos Barna kiemelte: az erdők védelme anyagi terhet is jelent a tagállamnak, így például Romániának, hiszen amikor megtiltják bizonyos erdőkben a gazdálkodást, szűkre szabjuk a tulajdonosok lehetőségeit, akkor kártérítési rendszert kell működtetni számukra. Mint mondta, bízik abban, hogy ki tud alakulni az építő jellegű vita az egyoldalú döntéshozatal helyett.

Korábban Nagy István agrárminiszter azt mondta, Brüsszel ismét a gazdálkodók ellehetetlenítésével akar megfelelni a zöldek elvárásainak, miközben nem a betarthatatlan elvárásokkal lehet megvédeni Európa erdőit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.