Magyar bioinformatikai program készül

A nyolcszázmillió forintos projekt felét pályázati forrásból nyerte el a cég.

Magyar Nemzet
2020. 06. 12. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcszázmillió forint támogatással, nyolcszázmillió forintból fejleszt a világpiacon is egyedülálló bioinformatikai elemző programcsomagot a 4iG. A személyre szabott DNS-térképek elemzésében és kiértékelésében segítő új szoftvercsomag megalkotására az informatikai társaság a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól nyert el támogatást. A 4iG közleményében kiemelte: egy olyan szoftvercsomagot hoznak létre, amellyel az új generációs genomszekvenálással előállított óriási mennyiségű genetikai adat könnyebben értelmezhetővé válik. Az adatok értelmezését mesterséges intelligencia és gépi tanuló algoritmusok alkalmazásával segítik. A genomszekvenálás egy viszonylag fiatal diagnosztikai módszer: a beteg teljes DNS-térképének feltárását jelenti, azonosítja az egyedi genetikai variánsokat, és ezzel betekintést nyújt az örökletes betegségekbe, a családi kórtörténetbe.

A szekvenálással tulajdonképpen szétszedik a DNS-t, és megvizsgálják a molekula egyedi összetételét, vagyis a négy építőelem mindenkire egyedileg jellemző sorrendjét. Ám miután egyetlen emberi DNS mintegy hárommilliárd bázispárból áll, így a teljes genomszekvenálással óriási adatmennyiség jön létre: egy teljes térkép elkészítésekor átlagosan ötmillió genetikai eltérést vizsgálnak úgy, hogy a mintát a már meglévő adatokkal, adatbázisokkal vetik össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.