Már mutatkoznak a kilábalás jelei

Visszatérni látszik a járvány előtti időkben jellemző, kiegyensúlyozott fogyasztás, miközben változik a bolti munkaerő-állomány a teraszok nyitásával. Az egyre bizakodóbb lakosság napról napra látványosabb költekezésének újabb lökést ad a vendéglátóhelyek szombati indulása a kiskereskedelemben és több szolgáltatási területen is.

2021. 04. 23. 7:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kiegyensúlyozottabb az élelmiszerpiac a korlátozások április eleji enyhítése óta, és az iparcikkeknél is tapasztalható, hogy megindult a forgalom, mert a lakosság eddigi óvatossága enyhült. A vakcinázottság emelkedése láttán pedig bátrabban költekeznek az emberek a hagyományos üzletekben – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint optimális a gazdaság szakaszos újraindításának menetrendje. Mint mondta, elsőként

a bolti fogyasztásban már látni lehet a kilábalás jeleit, amely az elkövetkező két-három hónapban bontakozik ki,

majd a második fél évben gyorsabb ütemű felzárkózás következik a vásárlásokban – ez a járvány alatt sem igazán mérséklődő élelmiszer-értékesítésen kívül főként az iparcikkek eladásaiban érződik majd.

Zökkenőmentes volt a boltok átállása a négyzetméter-alapú szabályozásra Fotó: Kurucz Árpád

– A vendéglátóhelyek, teraszok újraindulása további kedvező hatással lesz az üzletek látogatottságára, illetve más szolgáltatók forgalmára, hiszen a közösségi találkozóhelyeken újra elérhető fogyasztás lehetősége mellett nagyobb kedvvel vállalnak hosszabb túrákat a vásárlók – mondta Vámos György az eddigi tapasztalatok alapján.

Példaként említette, hogy egy éttermi ebéd után az átlagos vevőnek akad még lendülete más ügyek elintézésére vagy vásárlásra, esetleg fodrász, cipész, utazási iroda felkeresésére. – A járványügyi szabályokat, az előírt távolságot és a kötelező maszkviselést továbbra is minden esetben be kell tartani! – figyelmeztetett a főtitkár.

A két hete négyzetméteralapon bevezetett szabályozás kapcsán ismertette:

zökkenőmentesen átálltak a boltok, valamennyi alkalmazkodott a létszámlimithez,

amit egyes helyeken a kosarak számával, másutt elektronikus megoldással vagy a biztonsági őrök közreműködésével oldanak meg.

– A vásárlóknak is nagyban köszönhető a helyzet, mindenütt együttműködnek, már a maszkviselés kapcsán se lehet panaszokat hallani – jelezte a szakértő. Szerinte mostanra sokat nyom a latban, hogy ismert az a menetrend, amely a boltok nyitása óta folyamatosan halad, és szombaton újabb állomásához érkezik.

– A teraszokon való vendéglátás elérése komoly lökést adhat, várható, hogy meglódul a fogyasztás

– húzta alá Vámos György.

Sokan érkeztek a vendéglátás, Fotó: Havran Zoltán

– Folyamatosan nő a hajlandóság az áruházi dolgozók körében a vakcinák felvételére, sorra regisztrálnak. Ezzel együtt

stabilan tartja magát az állomány, rugalmasan és gördülékenyen zajlik a munkavégzés a boltokban

– ezt Bubenkó Csaba mondta.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke hozzátette: hetek óta nincsenek fennakadások a kiszolgálásban, a négyzetméter-alapú korlátozás nem akadályozza a napi vásárlásokat, esténként sem, amikor gyakran tumultus alakult ki a kasszáknál a 19 órai zárás előtt.

– Nem fordul elő, hogy valaki nem tud bevásárolni, mert kiszorul vagy lemarad

– jegyezte meg.

A hónapokig bezárt iparcikk üzletekben is érzékelik már a bátrabb költekezéseket Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kitért rá: a munkaerőpiacot is megmozgatja a szombati terasznyitás, amely országszerte élénkebbé teszi a mindennapokat, így a vásárlásokat is. Ez a boltokban is nagyobb forgalmat jelent majd, ami viszont újabb kihívással jár a munkaadóknak, de a beosztottaknak is.

– A járvány kezdetén bedőlt területeken, főképp a vendéglátásból, szállodákból sokan tértek át az áruházi munkára, gyorsan beletanultak a kiszolgálási folyamatokba. Hamar enyhült is a létszámhiány a területen, most viszont

mozgolódás van, mert az átvándorolt dolgozók egy része visszatérhet eredeti szakmájához.

Emiatt újra emelkedhet a fluktuáció a kiskereskedelemben – mutatott rá a szakszervezet elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.