Megduplázzák a Covidea pályázatra szánt keretet

A verseny a hazai startup-ökoszisztéma elmúlt időszakának egyik legsikeresebb kezdeményezésének bizonyult.

Magyar Nemzet
2020. 07. 04. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas érdeklődés övezte a Covidea pályázatot. Sokkal több kimagasló színvonalú ötlet és projektterv érkezett, mint amire számítottunk, ezért úgy döntöttünk: megduplázzuk a támogatásukra fordítható keretet – jelentette be Schanda Tamás.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára hozzátette: a tárca és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakpolitikai támogatásával meghirdetett versenyen a szakmai zsűri 120 millió forint értékben 29 projektet és 5 ötletet díjazott. A miniszterhelyettes a bejelentés kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványhelyzet alatt példás összefogás alakult ki az országban, a segíteni akarás pedig az innovatív ötletekre is ösztönzően hatott – közölte szombaton a szaktárca.

Koronára válaszul

Emlékezetes, a 2020 áprilisában kihirdetett ötlet- és startupverseny keretében a koronavírus okozta járvány- és egészségügyi, valamint társadalmi helyzetekre kerestek megoldási lehetőségeket a pályázók.

Két kategóriát hirdettek meg: egyik az „ötlet”, amely olyan magánszemélyek számára pályázható kategória, akik nem kívánják vagy nem tudják kivitelezni ötletüket, és azt felajánlják megvalósításra. A „projekt” pedig olyan nonprofit szervezetek, startupok és kkv-k számára nyitott kategória, amelyek vállalják az ötlet megvalósítását, és pályázatukban a megvalósítandó projektet is ismertetik.

Abszolút siker

A Covidea verseny a hazai startup-ökoszisztéma elmúlt időszaka egyik legsikeresebb kezdeményezésének bizonyult. Az eredetileg közel 60 millió forintos keretösszegű pályázatra közel 500 pályaműre érkezett támogatási kérelem. A zsűri egyöntetűen döntött úgy, hogy 29 projekt és 5 ötlet nyerjen támogatást, több mint 120 millió forint értékben. A beérkezett 474 pályázatból az előszűrést követően 70 projekt és 15 ötlet jutott a döntőbe, ahol a pályázatok értékelése során elsődlegesen a megvalósíthatóságot és a társadalmi hasznosságot vizsgálták.

Nyerő témakörök

A zsűri által támogatásra javasolt pályázatok jellemző tématerületei az egészségügy és orvostudomány, a digitális oktatás és egyéb műszaki tudományok. A nyertes projektek között van beltéri, autonóm fertőtlenítőrobot, klinikai távoktatási és vizsgáztatási rendszer fejlesztése az orvosképzésben virtuális betegekkel. Továbbá például vírusdiagnosztikai fejlesztés, amely nagyszámú betegminta feldolgozására képes a lehető legrövidebb idő alatt, ezen kívül teljes mértékben online, mobil eszközökre optimalizált, kkv-hitelezést támogató fejlesztés, online oktatórendszer az otthoni tanulás támogatására, interaktív módszerekkel, illetve pandémiás helyzet esetén alkalmazható fejlesztés a tömeges szűrések automatizálására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.