Munkaerőpiaci fordulatot hoz a bértámogatási program

Megállt a regisztrált álláskeresők számának emelkedése a júniusi mélypont után, és hamarosan az érdemi csökkenés is megindulhat, ezzel elérve a munkaerőpiaci fordulatot – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a gazdaságvédelmi akcióterv keretében nyújtott munkahelyteremtő bértámogatás már 25 ezer ember elhelyezkedését tette lehetővé. A tárca által koordinált bértámogatási programokkal eddig 225 ezer munkahelyet sikerült megvédeni.

Nagy Kristóf
2020. 06. 27. 6:55
null
2020.05.25. Budapest Budapest életképek az koronavírus korlátozások enyhítése után. Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Érdemben támogatja a munkaerőpiaci fordulatot, tehát az álláskeresők számának csökkenését a munkahelyteremtő bértámogatás, amely május 18. óta 25 ezer ember elhelyezkedését tette lehetővé.

Naponta átlagosan ezerötszáz ember elsődleges munkaerőpiaci visszatérését segíti a kormányzati támogatás

– hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai ­Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a bérekhez nyújtott támogatás nettó munkahelyteremtő eszköz, ami azt jelenti, hogy az érintettek legalább kilenc hónapra ténylegesen elhelyezkednek a munkaerőpiacon.

Bodó Sándor, Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár

– Az adatokból azt látjuk, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései egyre jobban érzékeltetik a hatásukat. A regisztrált álláskeresők számának növekedése megállt, reményeink szerint belátható időn belül megindul annak érdemi csökkenése is – emelte ki Bodó Sándor. Felidézte: a munkahelyteremtő támogatás lényege, hogy a hat hónapos, havi kétszázezer forintos, munkáltatónak folyósított bértámogatás mellé három hónap továbbfoglalkoztatást vár el a kormány a vállalkozásoktól. A programban részt vevőknek így kilenc hónapig garantált a foglalkoztatása.

A támogatásból az álláskeresők bruttó munkabérét és a hozzá kapcsolódó munkáltatói járulékokat lehet fedezni. Ez azt jelenti, hogy

minden egyes álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi közel nettó 112 ezer forint bértámogatással segítjük,

amely a továbbfoglalkoztatás időtartamával együtt kilenc hónap alatt így elérheti a nettó egymillió forintot – ismertette az államtitkár.

Bodó Sándor emlékeztetett, a munkahelyteremtő bértámogatási programra jelenleg 84 milliárd forint áll rendelkezésre, amellyel hetvenezer álláskereső állhat újra munkába. A lehetőség érdemben hozzájárul annak a kormányzati célnak az eléréséhez, hogy annyi új munkahelyet hozzanak létre, amennyi a járvány miatt megszűnt. Az államtitkár ugyanakkor természetes folyamatnak nevezte, hogy a piaci munkahelyek száma a gazdaság újraindulásával folyamatos növekedésnek indulhat, de fontos, hogy a kormány minden eszközzel, többek között bértámogatásokkal is segítse a vállalkozásokat az újrakezdésben.

Kérdésünkre az államtitkár az eddigi tapasztalatok alapján azt közölte, hogy

az igénylők 72 százaléka mikrovállalkozás,

amelyek leggyakrabban néhány főre nyújtják be kérelmeiket a kormányhivatalokhoz. Olyan cég is található az igénylők között, amelyik egyszerre harminc álláskereső foglalkoztatásához kért munkahelyteremtési segítséget. Az ágazatokat tekintve több mint hatezer ember elhelyezkedését a válság által elsőként és legerőteljesebben érintett szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban segítette a program, de sokakat juttatott álláshoz a kereskedelemben, a feldolgozóiparban és az építőiparban is. A legtöbb kérelem Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett.

Bodó Sándor hozzátette: a munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő bértámogatási programokkal

az ­innovációs tárca már több mint 225 ezer munkavállalónak segített.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.