Munkahelyeket menthet az adómoratórium

Idehaza az elmúlt évtizedekben nem volt példa rá, hogy a kormány közteherviselési moratóriummal próbálja kivédeni az aktuális válság hatásait – így fogalmaztak a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők a miniszterelnök szerdán bejelentett, egyes ágazatokra szóló időszakos adóelengedéséről. A lépés segítheti a cégek átmeneti fizetési nehézségeinek kezelését és akár a munkahelyek megóvását is. A válság után újabb adócsökkentésre lehet szükség.

Jakubász Tamás
2020. 03. 20. 7:32
null
Összepakolás. A vendéglátóhelyeket különösen súlyosan érinti a járvány Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több adóügyi enyhítést is bejelentett Orbán Viktor a hiteltörlesztési moratórium mellett. A miniszterelnök közölte: azokban az ágazatokban, amelyeket a krízis közvetlenül és azonnal sújt, vagyis a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a személyszállításban, valamint a sport és a kulturális szolgáltatások területén teljes egészében elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, és jelentősen csökken a munkavállalók járuléka is.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakemberek szerint adóelengedésre, ilyen típusú közteherviselési moratóriumra eddig nem volt példa az elmúlt évtizedek magyar válságkezelő gyakorlatában.

Deák László, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője kifejtette: a napokban több országban is születtek efféle döntések, például Ausztriá­ban és Olaszországban is a hazaihoz hasonló intézkedésről határoztak. Szerinte a magyar lépés azonnali segítséget jelent az érintett ágazatok szereplőinek ahhoz, hogy ebben a váratlan és ismeretlen helyzetben az átmeneti fizetési nehézségeket átvészeljék. A kormány rendelkezése a gyorsabb helyreállást is támogatja. – Azt még nem lehet látni, hogy az eddigi lépések nyújthatnak-e olyan mértékű segítséget a bajba került vállalkozásoknak, hogy ezáltal tartósan megőrizhetők legyenek a bizonytalanná vált munkahelyek – mondta a szakember, aki szerint megfontolható az adóelengedés más ágazatoknál vagy a gyártási folyamataikat leállító nagyvállalkozásoknál is.

Összepakolás. A vendéglátóhelyeket különösen súlyosan érinti a járvány
Fotó: Kurucz Árpád

A likviditási nehézségek könnyebb átvészelését emelte ki az időszakos adóelengedés hatásairól szólva a Niveus Consulting Group adópartnere is. Bagdi Lajos hangsúlyozta: az átmeneti jellegű intézkedés az átmeneti helyzet kezelésére lehet elegendő, a válság elhúzódása esetén más megoldásokra is szükség lehet. A szakember kitért rá, a krízis elmúltával több tényezőt is mérlegelni kell az újabb adópolitikai intézkedések bevezetésekor. Könnyen előfordulhat, hogy elfogynak az államkassza tartalékai, ez pedig érv lehet az adóemelés mellett. – Ugyanakkor – jegyezte meg Bagdi Lajos – a cégek inkább a beruházásokra és tevékenységük újraindítására összpontosítanának majd, ezt pedig bármilyen adónövelés csak hátráltatná.

Leáll a szállodalánc

Március 22-től bizonytalan időre felfüggeszti szállodainak működtetését az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Hunguest Hotels a foglalások drasztikus visszaesése, a még a hotelekben pihenő vendégek és a munkavállalók egészségének megóvása érdekében – közölte a Magyar Nemzettel a vállalat. Az intézkedés a két fővárosi szállodájukon kívül valamennyi hotelre vonatkozik. A budapesti Hunguest Hotel Millennium és a Hunguest Hotel Platánus azonban továbbra is biztosítja a rendvédelmi dolgozók elhelyezését. A Hunguest Hotels igazgatósága nem döntött elbocsátásokról, folyamatosan figyeli a vonatkozó kormánydöntéseket és tájékoztatja munkavállalóit az őket érintő lépésekről. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.