Nem érdekli a dolgozó az ellenzéket

A kampányígéretek ellenére magukra hagyta a munkavállalókat az ellenzéki vezetés azokon a településeken, ahol ősszel átvették a hatalmat. A Magyar Nemzet több vidéki és fővárosi forrásból is úgy értesült, egyre fokozódó belső ellentéteivel és az önkormányzati cégeknél kulcsfontosságú ­pozíciók újraelosztásával van elfoglalva az ellenzék. Mindeközben több ezer munkavállaló idei évre vonatkozó bérrendezéséről vagy el sem kezdődtek, vagy jelentős csúszással indultak az egyeztetések.

Nagy Kristóf
2020. 01. 10. 13:36
null
Időhúzást érzékelnek a közlekedési alkalmazottak, egyelőre a tavalyi pénzt viszik haza Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkavállalók isszák meg a levét a kulcspozíciók ellenzéki újraosztásának számos, tavaly október óta baloldali vezetésű településen – értesült több forrásból a Magyar Nemzet. Ennek legkézzelfoghatóbb jele, hogy több városban máig sem kezdődtek meg az önkormányzati tulajdonú vállalatoknál az érdemi bértárgyalások, holott a dolgozók a korábbi gyakorlatnak megfelelően azt várták, az új évben már a megemelt keresetükért állhatnak ismét munkába. A munkavállalók megélhetését befolyásoló egyeztetések annak ellenére csúsznak, hogy az ellenzéki politikusok az önkormányzati választásokat megelőző kampányban többször hangsúlyozták, a települések fenntartásában működő cégeknél és a hivatalokban az első intézkedések között emelik meg a kereseteket. Ám az eddigi gyakorlat szerint ez csak a vezető pozíciókban, jellemzően saját embereik körében történt meg.

A jelenségre először tavaly év végén hívta fel a figyelmet az Egységes Közlekedési Dolgozók Szakszervezete, amely közleményében kiemelte: a bértárgyalásokkal kapcsolatos, eddig példa nélküli időhúzás leginkább azokat az önkormányzatokat érinti, ahol váltás történt ősszel, és emiatt a cégek vezetésében is személycserékre került sor. Nemcsak vidéken, de a fővárosban is megtorpantak az egyeztetések olyan kulcsfontosságú közszolgáltatást nyújtó cégeknél, mint az egyébként is munkaerőhiánnyal küzdő BKV Zrt. A közlekedési társaságnál érdemben csak tegnap ültek tárgyalóasztalhoz a felek. A Magyar Nemzet úgy tudja, a késlekedésben szerepet játszott, hogy a Karácsony Gergely vezette városvezetés új tagokat nevezett ki a felügyelőbizottságba, illetve az igazgatóság több tagját is lecserélték saját embereikre, a folyamat elsőbbséget élvezett a munkavállalókkal szemben.

Időhúzást érzékelnek a közlekedési alkalmazottak, egyelőre a tavalyi pénzt viszik haza
Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter

Jäger István, a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke megkeresésünkre nem kívánt reagálni politikai kérdésekre, ugyanakkor azt megerősítette, a szakszervezetek és a munkáltató álláspontjának ismertetésével megkezdődtek az érdemi egyeztetések a BKV-nál. Az álláspontok egyelőre eltérnek, a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartották a munkáltató nyolcszázalékos bértömegnövelésre vonatkozó javaslatát. A munkavállalói oldal szerint legalább 15 százalékos, minden munkavállalónak járó bérfejlesztésre van szükség, figyelembe véve egyebek mellett a szenioritást. Kiemelte: a munkáltató többéves bérmegállapodás megkötésére is javaslatot tett. Ettől a képviseletek sem zárkóznak el, ám feltétele a városvezetés írásos garanciavállalása. Arról egyelőre nem kaptak tájékoztatást a szakszervezetek, hogy a főváros miből finanszírozza az esetleges bérrendezést. Jäger István elmondta: várhatóan idén sem változik az az évek óta követett gyakorlat, miszerint a kormány a fővárostól várja el, hogy fedezetet biztosítson a felmerülő pluszköltségekre a BKV-nál.

Vidéken sem jobb a helyzet: a ­pécsiek mindennapjaira nemcsak a kulcsfontosságú pozíciók újraelosztása, de az ellenzéken belüli, egyre súlyosabb ellentétek is hatással vannak – tudtuk meg. Az önkormányzati fenntartású, helyi autóbusz-közlekedést működtető Tüke Busznál nemhogy a keresetekről nem kezdődtek érdemi egyeztetések, de a korábban feltárt munkaügyi jogsértések megszüntetésében sem tett idáig semmit az önkormányzat. Úgy tudjuk, a cégnél olyan súlyos méreteket öltött az elvándorlás, hogy az már a szolgáltatás fenntartását veszélyezteti. Információink szerint a helyi szakszervezet 25 százalékos bérfejlesztést tartana nélkülözhetetlennek, ugyanakkor a cégnél jelen lévő másik, az ellenzéki városvezetéshez közel álló képviselet nem segíti, hanem hátráltatja a botrányoktól sem mentes tárgyalásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.