Önkormányzati ingatlanok fejlesztésére is pályázhatnak hétfőtől a kistelepülések

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére is pályázhatnak hétfőtől a kistelepülések a Magyar falu programban – hívta fel a figyelmet a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Forrás: MTI2021. 02. 14. 9:07
GYOPÁROS Alpár Ádám
Naszly, 2021. februr 13. Gyopros Alpr, a modern teleplsek fejlesztsrt felels kormnybiztos beszdet mond a Magyar falu program els plyzati kirsairl tartott sajttjkoztatn a naszlyi Mveldsi Hzban 2021. februr 13-n. Gyopros Alpr bejelentette, hogy elrhetk lesznek februr 15-n tz rtl a Magyar falu program els plyzati kirsai nkormnyzati ingatlanok fejlesztsre s kzssgi programokhoz kapcsold tmogatsokra. Az ingatlanok fejlesztsre 20 millird, kzssgi programokhoz kapcsold tmogatsokra egy millird forintos a plyzati keretsszeg. MTI/Kovcs Attila Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyopáros Alpár hozzátette: a pályázattal húszmilliárd forintos keretösszegből valósulhat meg orvosi rendelők, óvodák, közösségi terek, művelődési házak, szolgálati lakások és többfunkciós faluházak fejlesztése és kialakítása.

Jelezte, hogy ezzel párhuzamosan közösségszervezők teljes bértámogatására, illetve közösségi terek működtetésére és közösségi tevékenységek lebonyolításához szükséges eszközök beszerzésére is nyílik pályázati lehetőség.

Hangsúlyozta: az idén a kedvezményezettek körébe belépnek a kisbolttulajdonosok is. – A kétezernél kevesebb lakossal rendelkező települések kisboltjainak megmentésére és új boltok nyitásának támogatására 45 milliárd forintot különítettek el a programban – ismertette.

Elmondta, hogy a Magyar falu program eddig kizárólag hazai költségvetési forrásokból gazdálkodott. – A program forrásait emelkedő tendencia jellemzi, a költségvetése 2019-ben 150 milliárd, tavaly pedig 210 milliárd forint volt. Ez az idén várhatóan meghaladja a 250 milliárd forintot – tudatta a kormánybiztos.

Emlékeztetett: a program a kevesebb mint ötezer lakosú, mintegy kétezer-kilencszáz magyar települést célozza meg. Ebből kétezer-ötszáz településen csökkent, a többi településen stagnált, vagy minimálisan növekedett a lakosság lélekszáma az elmúlt tíz-tizenöt évben. Az elmúlt két évben azonban kilencszáz településen növekedésnek indult a népességszám.

– Az elköltözést fontolgatóknak eltérő problémáik vannak, ezekre megfelelő válaszokat adva jött létre ez a rendkívül összetett program – fogalmazott a kormánybiztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.