Paks II nemzetközi átvilágításban

Megvan a nemzetközi kollégákkal kiegészített szakértői gárda Paks II létesítésiengedély-kérelmének elbírálására, de tovább tart majd a munka egy évnél – jelezte az Országos Atomenergia-hivatal. A hatóság a referenciablokkok üzemeltetésének tapasztalataira is épít.

2021. 05. 12. 10:38
null
A Fotó: Paks II. Zrt. Forrás: Paks 2 Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átvilágította és megfelelőnek találta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a Paks II projektnek kijelölt telephely hazai vizsgálatát – írta Süli János egy parlamenti válaszlevelében. A vizsgálatról a paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásáért felelős miniszter felidézte, annak célja volt igazolni, hogy a két új, VVER–1200-as blokk telephelyét semmilyen emberi vagy természeti eredetű veszély nem teszi alkalmatlanná a kijelölt célra. E tanulmány alapján mondta ki az Országos Atomenergia-hivatal (OAH), hogy alkalmas a telephely, illetve ezt a dokumentumot vizsgálta felül a nemzetközi szervezet.

A miniszter kitért arra is, hogy a telephely földrengés-veszélyeztetettségét az elmúlt harminc évben egymásra épülő geológiai, geofizikai és ­szeizmológiai kutatások alapján, továbbá egy erre szakosított – műholdas megfigyeléseket is hasznosító – programban is vizsgálták a magyar szakértők. A 2016-ban lezárult telephelyvizsgálati és -értékelési programban – száz-százötven méteres sekélyfúrások mellett – két kilométer mélyre is lefúrtak, hogy az ottani talajfizikai jellemzőket is elemezzék. Süli János emlékeztetett arra is, hogy az atomerőmű két új blokkját úgy tervezték, hogy a telephelyen csupán százezer éves valószínűséggel előforduló, 0,34 g-s talajfelszíni gyorsulású földrengésnek is ellenálljon.

A miniszter felidézte, hogy nemrégiben az Európai Bizottság közös kutatóközpontja is megállapította: az atomenergia alkalmazása teljes mértékben megfelel a szigorú uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás.

A két új blokk látványterve
Fotó: Paks 2 Zrt.

A fenti témák mellett több másról is kérdezték az OAH-t a márciusban tartott online közmeghallgatás során. A téma az atomerőmű kapacitásfenntartó projektjének létesítésiengedély-kérelme volt, amelyet tavaly június 30-án nyújtott be a hatósághoz a Paks II. Zrt. A közmeghallgatásról szóló feljegyzést a napokban tették közzé, a főbb megállapítások között olvasható, hogy a létesítésiengedély-kérelem elbírálására az OAH munkatervet készített, amely alapján százhetven szakértő vesz részt a munkában. Harminchetüket a bécsi székhelyű NAÜ delegálta, mindezen humán erőforrás pedig elegendő a feladatok ellátásához. Ugyanakkor leírták, az OAH várhatóan igénybe veszi az elbírálásra rendelkezésre álló 12 hónap három hónapos meghosszabbításának lehetőségét. A hatóság tavaly októberben benyújtotta az Előzetes biztonsági jelentés nevű dokumentumot és a kapcsolódó jelentéseket a NAÜ-höz, amely ezek alapján értékeli, hogy a Paksra tervezett új blokkok megfelelnek-e a nemzetközi biztonsági szabványoknak.

A kiszolgáló épültek létesítése már elkezdődhetettt
Fotó: Paks 2 Zrt.

A közmeghallgatáson számos kérdés érintette az új létesítmény Dunára gyakorolt hatását. A válaszok szerint az új blokkok kiegészítő hűtőrendszere biztosítja, hogy

a Dunába bocsátott hűtővíz bebocsátási pontjánál akkor sem lépi át a víz hőmérséklete a 33 Celsius-fokban meghatározott határértéket, ha egyébként a folyamé eléri a 28 fokot.

A biztonságra vonatkozó további kérdésekre adott válaszokból kiolvasható, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján az atomerőművek újonnan való beüzemelése, illetve az első egy-két év üzeme során előfordulhat az átlagosnak tekinthetőnél több olyan meghibásodás, amelyek ugyan a biztonságot nem érintik, de a villamosenergia-termelést átmenetileg akadályozzák. Ez a folyamat összetett technológiával kiépített rendszereknél ismert jelenség, és önmagában nem jelenti azt, hogy az adott blokktípus nem biztonságos. Jelenleg három telephelyen (Leningrád II, a Novovoronyezs II és az Asztravec) üzemel a VVER–1200 típuscsaládba tartozó blokk, a NAÜ nyolcfokozatú (nullától hétig terjedő) nukleáris eseményskáláján e létesítményekről nem szerepel jelentés, vagyis az üzemzavarok nem érintették a nukleáris biztonságot. A VVER–1200-as blokkok üzemeltetési tapasztalatairól nemzetközi platformon informálódhat a magyar fél is, eddig csaknem tíz blokkévnyi adat gyűlt össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.