Ötből egyszer az adófizető nyer a tárgyalóteremben

Az év végéig 1100 per indult idén az adóhivatal másodfokú döntései ellen, a jogviták összesen hetvenmilliárd forint sorsának rendezéséért vették kezdetüket. Az ügyek között akadtak igazán jelentős eljárások is: egy esetben például 13 milliárd forint miatt indult meg a per. Idén száz eljárásból átlagosan 21-ben adott igazat az ügyfeleknek a bíróság.

Jakubász Tamás
2020. 12. 23. 6:15
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korántsem aprópénz volt a tét azokban a bírósági eljárásokban, amelyeket magánszemélyek és vállalkozások indítottak idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen. Mint lapunk a hatóság szóvivőjétől megtudta, 2020-ban – októberig – 1129 esetben kezdeményezték egyes adózók a hatóság másodfokú döntéseinek bírósági felülvizsgálatát. – Egy-egy ügy átlagosan több mint 62 millió forintról szólt – tette hozzá Kis Péter András; eszerint nagyjából hetvenmilliárd forint miatt pereskedtek az ügyfelek idén az adóhivatallal. A szóvivő közölte azt is, hogy a legjelentősebb idei per több mint 13 milliárd forint adókülönbözet megállapítása kapcsán bontakozott ki.

Kérdésünkre Kis Péter András elmondta azt is, hogy idén leggyakrabban áfa-, szja- és illetékügyekben indultak perek. Ezekben a bírósági eljárásokban legtöbbször például az előzetesen felszámított forgalmi adó levonásának megtagadása merült fel, de gyakorta kerültek szóba egyéb céges kérdések is, s az ingatlanok forgalmi értékének megállapítása úgyszintén sokszor adott okot pereskedésre. – Idén megugrott a vámérték megállapításával kapcsolatos bírósági eljárások száma – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve: a NAV hatáskörének bővülése ­miatt egyre többször indul per olyan végrehajtások kapcsán is, amelyeket a hivatal más közigazgatási szervezetek megkeresésére foganatosított.

Ahogy a korábbi esztendőkben, úgy idén is a cégek voltak aktívabbak a tárgyalótermekben: a keresetek háromnegyedét gazdasági társaságok terjesztették elő, a beadványok fennmaradó egynegyede magánszemélyektől és egyéni vállalkozóktól érkezett. Na de nyerhet-e az ügyfél a hatóság ellen? – tettük fel a kérdést a hatóság szóvivőjének. – A korábbi években a NAV a bírósági eljárásokat – a permegszüntetéseket nem számítva – 70 és 80 százalék közötti arányban nyerte meg, idén az októberig lezárt ügyeknél 79 százalékos arányt jegyeztek fel – közölte Kis Péter András. Száz ügyből tehát – átlagosan – 21-ben adott igazat a bíróság az ügyfeleknek.

Hogy a pernyertességi arány széles körben ismert-e, azt nehéz megállapítani, annyi mindenesetre biztos, hogy tulajdonképpen töretlen a NAV elleni pereskedési kedv. Az adóhivatal másodfokú döntései ellen jelenleg is 1070 per van folyamatban az ország közigazgatási és munkaügyi bíróságai előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.