Próbaüzem az ME Zrt. napelemparkjában

Magyar Nemzet
2019. 02. 19. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a Mátrai Erőmű (ME) Zrt. napelemparkjának próbaüzeme, az 5,16 milliárd forintos (25 százalék saját erő, 75 százalék bankhitel) bükkábrányi beruházás az ország egyik legnagyobb, 20 megawattos (MW) fotovoltaikus létesítménye.

Öt hónappal az alapkő letétele után, a próbaüzem korai szakasza és a Nap kis beesési szöge ellenére is már 14 MW áramot termel. A maximális, 20 MW-s teljesítményt a nyári hónapokban éri el. A korábbi meddőhányón, 33 hektáron elterülő létesítményt a SPIE Hungária–Bejulo konzorcium építette fel.

Összesen 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fix polikristályos napelemből áll, mintegy négyezer háztartást képes ellátni villamos energiával. A kereskedelmi értékesítés április 1-jén kezdődik, addig az erőmű a vállalat bükkábrányi bányáját látja el energiá­val.

A vállalat célja, hogy a megújuló energia termelésének fejlesztéseivel megőrizze piaci pozícióit, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, az itthon fogyasztott áram 15 százalékát az ME Zrt. állítsa elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.