Pünkösdre visszaállhat a belföldi turizmus forgalma

Már a hét végén felfuthat az elmúlt hetekhez képest a belföldi érdeklődés a turizmusban, a jövő héttől pedig gyors ütemben visszaállhat a korábbi kedvező állapot, miután csütörtökön újabb vidéki enyhítésekről érkezett kormányzati bejelentés. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint már Pünkösdkor elérhetik a hazai szálláshelyek a tavalyi ünnepi forgalmat, és minden esély megvan rá, hogy idén visszanyerje korábbi erejét a belföldi piac. Guller Zoltán az újabb jelentős lépés várható hatásairól beszélt a Magyar Nemzetnek.

2020. 05. 14. 19:44
null
Tihany, 2013. július 18. Turisták sétálnak a település központjában, a Pisky sétány népművészeti termékeket kínáló üzletei előtt. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon fontos döntés ez az ágazatnak, erre várt a turisztikai szakma, hiszen a szektor éltben tartásához nélkülözhetetlen volt az állami segítségnyújtás, de az igazi megoldás az újranyitás, azaz, hogy újra tudunk vendégeket fogadni – mondta a Magyar Nemzetnek csütörtökön Guller Zoltán annak kapcsán, hogy napközben újabb vidéki enyhítésekről érkezett kormányzati bejelentés. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója úgy fogalmazott, újabb fontos lépést tettünk meg a talpra állás felé vezető úton.

Hangsúlyozta: hosszú még a turizmus útja, most a belföldi utazások előtt nyílik meg a lehetőség, ami ugyanakkor nagyon biztató képet mutat. – Az előző hétvégén a hazai desztinációkat ellepték a turisták és mivel a jövő héttől nem csak a teraszokon lehet vendégeket fogadni, arra számítunk, hogy az újabb enyhítések után gyorsan visszatér a tavaly is jellemző, élénk utazási kedv belföldön és Pünkösdkor már elérhetjük az előző évi forgalmat a szállás- és vendéglátóhelyeken – mondta Guller Zoltán, hozzáfűzte: akár még a tavalyi látogatottságot is meghaladhatják a hónap végi ünnep eredményei. Kitért rá: piaci jelzések szerint a múlt hétvégén a nyitva lévő vendéglátóhelyek már elérték a tavalyi hasonló időszak forgalmát, volt, ahol meg is haladták azt.

A vezérigazgató megemlítette: az eddigi tapasztalatok alapján fontos hangsúlyozni, hogy a biztonságot előtérbe helyező szabályok betartása továbbra is fontos úgy a szolgáltatók, ahogy a vendégek részéről, a turizmus helyreállítása ugyanis csak közösen sikerülhet. – A kilátások kedvezőek, ebben az évben egy egészen elfogadható belföldi turisztikai évet tudunk produkálni, minden esély megvan rá, hogy júniustól újra csúcson működik a piac, valamennyi korábbi szereplővel. Az utazók számíthatnak rá, hogy Pünkösdre visszaáll a belföldi kínálat – emelte ki.

Az MTÜ vezetője felidézte, hogy márciusban szakadt be a piac, amikor a koronavírus-járvány megjelenésével eltűntek a vendégek a szálláshelyekről, éttermekből, és csak a május eleji, vidéki enyhítésekről szóló miniszterelnöki bejelentés hatására gyorsult fel a belföldi utazási kedv. Azóta az utazási hajlandóság folyamatosan erősödik itthon, napról napra emelkedik a szálláshelyekre érkező foglalások száma belföldről, de már külföldről is nagyszámú bejelentkezés jött, a beutazó forgalom alakulása ugyanakkor a határnyitásoktól függ. – Újabb nagy lépést tettünk most a belföld felé, kifejezetten örülünk ennek a fordulatnak. Guller Zoltán kiemelte, már az előttünk álló napokban várható, hogy többen indulnak el vidéken kirándulásokra, illetve, hogy emelkedik majd a szállásokra érkező, nyárra szóló előfoglalások aránya.

– Örvendetes az enyhítésről szóló bejelentés, úgy tűnik, hogy a lakosság erre várt. Már megélénkültek a foglalások a szálláshelyekre, az országban valamennyi turisztikai régióban érezhető az erősödő érdeklődés – mondta a Magyar Nemzetnek csütörtök este Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a korábbi várakozásokhoz képest pozitív csalódás lehet az idei év, például szerinte júliusra és augusztusra, a klasszikus főszezonra hamar megtelnek a nyaralóhelyek, mivel erős a belföldi utazóhelyek iránti érdeklődés. – Mindenkit arra biztatunk, hogy bátran foglaljanak szállást az elkövetkező időszakra a hazai szálláshelyeken. Mostanra felelősen felkészültek a szolgáltatók a biztonságos és rugalmas feltételekre, egyre több utazásra nyílik lehetőség. Már most is nyitva van a piaci szereplők többsége, minden vidéki településen van már olyan szálláshely, ahová be lehet jelentkezni – mondta Flesch Tamás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön újabb vidéki enyhítéseket jelentett be. Gulyás Gergely Pest megye korlátozások alóli feloldásán kívül arról is beszélt az online sajtótájékoztatón, hogy a kerthelyiségeken, teraszokon túl a megyékben immár a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) is megengedett lesz a tartózkodás a vendégeknek. Ez valamennyi vendéglátóhely számára megadja a lehetőséget újra a teljes körű üzemelésre, ám a fontos szabály, hogy az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, és a kormány arra kéri a betérő vendégeket is, hogy viseljenek maszkot, illetve tartsák be a védőtávolságot. A miniszter azt is közölte, hogy hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok, illetve, hogy a nyáron meg lehet tartani a gyermektáborokat, legalábbis amelyek nem ottalvósak, azokról később lesz döntés. – A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket – tette hozzá Gulyás Gergely, megjegyezve, hogy rendelet jelenik meg a védőtávolság betartásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.