Románia nem tudja tartani az uniós határidőt

Bár az uniós tagállamoknak 2021. július 3-tól meg kellet t volna szüntetniük egy sor egyszer használatos műanyag termék forgalmazását, Romániában máig nem tudott hatályba lépni a két évvel ezelőtt kiadott szabályozással harmonizáló jogszabály.

2021. 07. 12. 7:45
null
A hulladék tisztán is hulladék Fotó: Bach Máté Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szinte bármely területet is nézzük, halomszámra állnak a dokumentá­ciók. Hatalmas problémák vannak például a hulladékgazdálkodás, a háztartási, az ipari és a veszélyes hulladékok kezelése terén.” Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere erősítette meg ily módon januárban, nem sokkal hivatalba lépése után egy korábbi interjúban tett kijelentését, miszerint több, Romániával szembeni uniós kötelezettségszegési eljárás van folyamatban a környezetvédelem terén.

Ezek közé tartozik bizonyos egyszer használatos műanyag termékek betiltásának az ügye is, amelynek a szabályozásával Románia a mai napig késlekedik. A keleti szomszédnál csak 2020 októberében kezdődtek el az egyeztetések, ezért aztán – Tánczos megfogalmazása szerint – van egy kis lemaradás, amit a tárcavezető néhány héten belül behozhatónak ítél.

– A szervezőkkel együttműködve szeretnénk elérni, hogy idén nyáron legalább a fesztiválokon ne lehessen az irányelvben szereplő egyszer használatos műanyag termékeket használni – mondta a miniszter.

Az uniós irányelvek elsősorban azon eldobható műanyag eszközök használatát tiltja, amelyek leggyakrabban jelennek meg hulladékként a vízpartokon. A szabályozás azt is igyekszik figyelembe venni, hogy kínálkozik-e elérhető és megfizethető alternatíva, ellenkező esetben a rendelkezés a felhasználás korlátozását írja elő, például olyan címkézést, amely tájékoztatja a vásárlót a termék műanyag tartalmáról és káros voltáról. A tiltás alá eső egyszer használatos műanyagok nem is tűnnek el azonnal, hiszen az üzletek, éttermek a már készleten levő műanyag eszközeiket eladhatják, illetve felhasználhatják.

A hulladék tisztán is hulladék
Fotó: Bach Máté

Az „érvelésben” súlyos számok szerepelnek: Európában évente több mint 26 millió tonna műanyag kerül a szemétbe, a nehezen lebomló műanyag a tengeri szennyezés négyötödét teszi ki. A célkitűzések szerint 2030-ra a belső piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok felhasználását, a mikroműanyagok szándékos használatára pedig korlátozást vezet be. Európában a teljes műanyag-felhasználás negyven százaléka csomagolásra megy.

A román kormány amúgy 2018. július elsejétől betiltotta a vékony, ötven mikron alatti, illetve a nagyon vékony, 15 mikron alatti, fogantyúval ellátott műanyag szatyrok forgalmazását. A Green­peace környezetvédelmi szervezet viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a betiltott műanyag zacskók több helyen változatlanul ingyenesen elérhetők maradtak, ezért fontosnak tartják a tilalom betartásának a rendszeres hatósági ellenőrzését.

„Folyamatosan dolgozunk az egyszer használatos műanyaghulladék csökkentését célzó uniós irányelvek Romániá­ban való gyakorlatba ültetésén. Sok időt vesz azonban igénybe, míg valamennyi érintettel sikerül letárgyalni az előírásokat.

Ne tévesszük szem elől azt sem, hogy azok a tagállamok, amelyeknek határidőre sikerült időben beemelniük a szabályozást az országos jogrendjükbe, jóval korábban kezdték el az előkészületeket” – nyilatkozta a Krónika című kolozsvári napilapnak Tánczos Barna. Azt is elmondta, hogy a műanyaghulladék mennyiségének a csökkentésére irányuló intézkedéseket a megrendelt hatástanulmányok alapján, lépcsőzetesen fogják bevezetni.

A Greenpeace eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a műanyag tányért, evőeszközt, poharat nem egyszer használatos papírból, fából készült eszközökkel kellene helyettesíteni, mert azokkal is szemetet termelünk, nem beszélve arról, hogy előállításukhoz erdőket kell kivágni. Az elmosható, többször használható eszközökhöz való visszatérést szorgalmazzák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.