Saját ingatlant szeretnének venni a magyar fiatalok

Ki tudja használni az otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat, kedvezményeket a fiatalok legnagyobb része. Nem is kedvelik az albérletet.

Magyar Nemzet
2021. 02. 07. 19:26
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felnőtt magyar lakosság ötöde tervez ingatlanvásárlást az idén, a leendő vásárlók közt többségben van a legfiatalabb, 18–29 éves korosztály a Duna House és a Reacty Digital közös kutatása szerint. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője a távirati irodának küldött közleményben kiemelte: az elmúlt két évben az első lakásukat vásárlók egyre nagyobb számban jelentek meg az ingatlanpiacon. A legújabb kutatás alapján ez tovább fog erősödni az idén, mivel a fiatalok átlagon felüli arányban élnek albérletben, és a piaci tapasztalatok alapján a legnagyobb részük ki tudja használni az otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat, kedvezményeket.

Albérlet helyett érdemesebb az otthonteremtési programmal élni
Fotó: Havran Zoltán

Az első lakásukat megszerzőknek fontos a szakmai segítség az ingatlanvásárlásban és a pénzügyi termékek közötti eligazodásban is. A kutatás szerint ezt a fiatalok is érzik, és minden harmadik leendő vásárló igénybe is venne ilyen szolgáltatást – tette hozzá Benedikt Károly.

Az ezerfős mintán végzett reprezentatív felmérésben megkérdezett 18–59 évesek mintegy kétharmadának (63 százalék) van saját ingatlana. Minden ötödik válaszadó tervezte ingatlan vásárlását 2021-ben, és e kör bő ötöde ezt lakáshitel, csok vagy babaváró támogatás segítségével tenné. A kutatásból kiderült az is, hogy a vásárolni szándékozók aránya (húsz százalék) nagyobb, mint azoké, akik az eladást fontolgatják (13 százalék), és nyolc százalék azoknak az aránya, akik eladni és vásárolni is szeretnének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.