Soha ennyi adókedvezmény nem járt a gyermekek után

Minden eddiginél nagyobb összeget, mintegy 380 milliárd forintot hagynak a családi kedvezmények a gyermeket nevelő több mint egymillió szülőnél 2020-ban – mondta a Magyar Nemzetnek Izer Norbert. Az adóügyi államtitkár hangsúlyozta, nem volt ez mindig így, hiszen a kormányváltás évében, 2010-ben például csupán 12,5 milliárd forintot áldozott az állam a családok adókedvezményére. Az államtitkár részleteiben is beszélt arról, hogy jövőre életbe lép a négygyermekes anyák szja-mentessége.

Jakubász Tamás
2019. 10. 29. 9:27
null
Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a támogatások összege Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre, összege, a következő újítás 2020. január elsején lép életbe. Ennek értelmében a jövő esztendőtől a négy vagy több gyermekes édesanyáknak nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük – erről beszélt lapunknak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára. Az új lehetőség legfontosabb részleteit összefoglalva Izer Norbert egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy januártól párhuzamosan igénybe vehető a családi kedvezmény és a négygyermekes anyáknak járó szja-mentesség.

A kettő tehát nem zárja ki egymást.

– Az új kedvezményt – éppen úgy, mint a családi kedvezményt – már az adóelőlegből igénybe lehet venni – hívta fel a figyelmet az államtitkár, emellett lényegesnek nevezte azt is, hogy az élethosszig szóló mentesség azokra az édesanyákra is vonatkozik, akiknek már felnőtt gyermekeik vannak.

A szaktárcánál azzal számolnak, hogy – hasonlóan a korábbi évekhez – jövőre is nagyjából 1,1 millió legálisan dolgozó szülő veheti igénybe a gyermekek után járó havi családi kedvezményeket, valamint az új lehetőséget, a négygyermekesek szja-mentességét. – A kedvezményezettek létszámában nincs érdemi változás, 2011, vagyis a gyermeknevelést támogató adószabályok bevezetése óta egymillió körüli az érintettek tábora. A családoknál maradó összegnél ugyanakkor komoly változás tapasztalható, az összeg mára igencsak megugrott – mondta az államtitkár.

Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a támogatások összege
Fotó: Teknős Miklós

A családi adókedvezmények szabályrendszerét a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás, a rendelkezések rögtön a következő esztendőben nagyjából 180 milliárd forintot hagytak a családoknál. A következő két évben is hasonló összegű együttes kedvezménnyel számolhattak a címzettek, új helyzetet 2014 hozott. Akkor lépett életbe az a módosítás, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a járulékaikat is csökkenthessék.

Ennek nyomán abban az esztendőben már 230 milliárd forint körüli összeget fordított az állam a gyermekek után járó családi kedvezményre. Azóta a tétel – például a kétgyermekesek kedvezményének megduplázása miatt – évről évre emelkedett: az együttes összeg 2017-ben megközelítette a 290 milliárdot, 2018-ban túllépte a 310 milliárdot, idén pedig 355 milliárd forintra nőhet.

Az összeg – a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességével kiegészülve – jövőre 380 milliárd forintra hízhat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy összehasonlításképpen érdemes megemlíteni a 2010-es adatot. Abban az évben ugyanis csupán 12,5 milliárdot költött az állam a családok adókedvezményére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.