Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása

Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 6,4 milliárd köbméternyi gáz van betárolva, ami azt jelenti, hogy még el sem kezdődött az idei tél, de már a jövő év téli szezonjának az ellátásáról tudunk tárgyalni.

Forrás: MTI2019. 10. 30. 14:37
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. október 30. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter (j) hivatalában fogadja Alekszej Millert, az orosz Gazprom vezérigazgatóját 2019. október 30-án. MTI/KKM/Burger Zsolt Fotó: KKM/Burger Zsolt Forrás: MTI/KKM/Burger Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása, mint jelenleg, a történelem során először tele vannak a magyarországi gáztározók – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 6,4 milliárd köbméternyi gáz van betárolva, ami azt jelenti, hogy még el sem kezdődött az idei tél, de már a jövő év téli szezonjának az ellátásáról tudunk tárgyalni.

Ez hosszú távú kiszámíthatóságot és biztonságot ad Magyarország gázellátásának tekintetében – mondta.

Szijjártó Péter miniszter hivatalában fogadja Alekszej Millert, az orosz Gazprom vezérigazgatóját
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

„A mai napon megállapodás született arról is, hogy a jövő év áprilisától indulnak újra a szállítások, Ausztria irányából pedig 2 milliárd köbméternyi gázt veszünk a Gazpromtól, ugyanúgy mint tettük azt idén is. Ezenfelül pedig még 3 milliárd köbméternyi gáz jövő évi megvásárlásáról kezdődtek tárgyalások. A mai napon emellett, a második fázisába lépett a szerb-magyar interkonnektor kapacitáslekötésére kiírt tender, aminek nyomán a Török Áramlat gázvezetékből Bulgárián és Szerbián keresztül éves szinten 10 milliárd köbméter gáz érkezik majd Magyarországra déli irányból” – idézte a közlemény a minisztert.

Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek

A paksi atomerőmű-beruházás kapcsán mérföldkőnek számított a műszaki terv október eleji elfogadása, a következő feladat az építkezés szempontjából legfontosabb dokumentum, a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása jövő év június 30-ig az Országos Atomenergia Hivatalhoz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Roszatom igazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalásán Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdai tájékoztatása szerint a miniszter kiemelte: jelenleg már három felvonulási épület építése zajlik, és az irányítástechnikai tender is sikeresen lezárult, amin a francia Framatom és a német Siemens konzorciuma nyert. A paksi atomerőmű építésével így Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek – hangsúlyozta.

A Roszatom fővállalkozásában zajló beruházásban az amerikai General Electric a legnagyobb a beszállító. A paksi bővítés így egy fontos orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben megvalósuló beruházás, amely hosszú távon fogja biztosítani a magyar gazdaság versenyképes működéséhez szükséges energiát – fejtette ki Szijjártó Péter a közlemény szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.