Széles rétegeket óvnának meg

Nyolcvanegyezer kisvállalkozás, hatvanezer kisgyermekes család mellett cégek ezrei, valamint több százezer banki és más adós életét könnyítik meg azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amelyeket az elmúlt napokban fogadott el a kormány – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint ezek után legalábbis érthetetlen, ­miért kevesli az ellenzék az eddigi lépéseket. – Különösen az az ellenzék – jegyezte meg –, amelynek vezére, Gyurcsány Ferenc kormányfőként a legbrutálisabb lakossági megszorításokat léptette életbe.

Jakubász Tamás
2020. 03. 27. 5:45
null
Nyolcvanegyezer vállalkozást érintenek az adóügyi engedmények Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két hétben két nagy gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot jelentett be a kormány. A pénzügyminiszter helyettesénél arról érdeklődtünk, hogy az egyes lépések mennyi magánszemélyt és céget érintenek. – A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerül sok vállalkozás és család is, ezért a kormány nemcsak rendkívüli gazdasági, hanem egészségügyi és rendvédelmi döntéseket is meghozott. Előbbiek közül a legnagyobb kör nyilvánvalóan a hitelmoratóriumhoz kapcsolódik, akár több százezer ügyfél is kihasználhatja a lehetőséget – válaszolta lapunknak Tállai András államtitkár, hozzátéve: az adó- és más végrehajtások felfüggesztése, korlátozása, a kilakoltatások elhalasztása szintén nagyon sokak helyzetét könnyítheti meg.

A miniszterhelyettes beszélt az adóügyi változtatásokról is. A kisadózó vállalkozások tételes adójánál négyhavi adóelengedésről döntött a kormány, a lépés 81 ezer olyan kisvállalkozást érint, amelyet a globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet a leginkább sújt. Négyhavi járulékot nem kell befizetnie számos nehéz helyzetbe került cégnek sem, ahogy a vállalkozások munkavállalóitól időszakosan csak csekély mértékű járulékot vonnak le. – Becsülni ez ügyben nem könnyű, de ­reményeink szerint a könnyítés nyomán több ezer vállalkozás tudja megőrizni dolgozóinak állását – fogalmazott Tállai András.

Rendkívül fontos kérdésnek nevezte a miniszterhelyettes a kisgyermekes családoknak szóló kedvezményt: a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat meghosszabbította a kormány. – A rendkívüli időszak alatt nem kerülhetnek nehezebb helyzetbe a kisgyermekes szülők. Úgy számoltunk, hogy márciustól júniusig mintegy 60 ezer szülőnek szűnne meg a jogosultsága, rajtuk segít a kormányzati intézkedés – mondta az államtitkár. Hozzátette: a kormányzati lépések a társadalom és a gazdasági szereplők széles rétegének nyújtanak segítséget a mostani helyzetben.

Nyolcvanegyezer vállalkozást érintenek az adóügyi engedmények
Fotó: Kurucz Árpád

Lényeges az is – tette hozzá –, hogy a kormány időben hozta meg intézkedéseit a többi országhoz képest is, és hogy az elmúlt néhány évben Magyarországon a foglalkoztatás csúcsot döntött, egészséges szerkezetű a gazdaság, ráadásul évek óta az EU átlagos gazdasági növekedési ütemét jócskán meghaladó mértékben bővült.

Tállai András a Pénzügyminisztérium képviseletében rendszeresen részt vesz a parlamenti szócsatákban, így röviden kitért friss tapasztalatai­ra is. – Érthetetlen az ellenzéki politikusok hozzáállása – fogalmazott, majd úgy folytatta: a balliberális oldal az utóbbi napokban össztüzet zúdított a gazdaságvédelmi intézkedésekre, kevesli azt, s olyan nyilvánvalóan demagóg ötleteket hangoztat, amelyeket ha a kormány megvalósítana, összeomlana a költségvetés.

– A bevezetett intézkedések nyomán nem kell a hiteleket fizetni, sokaknak adózniuk sem kell, nincs kilakoltatás és a folyamatban lévő végrehajtások is szünetelnek, ugyanakkor van pénz az egészségügyi védekezésre. S mindez annak az ellenzéknek kevés, amelynek vezére, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként annak idején a legbrutálisabb lakossági megszorításokat léptette életbe, amikor válság alakult ki – összegzett a miniszterhelyettes, majd leszögezte: megszorítás most biztosan nem lesz, újabb gazdaságvédő, kríziskezelő lépésekre viszont számítani lehet.

Ilyen például az, hogy a kormány vám- és áfamentességet vezetne be a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésre. Ehhez uniós jóváhagyásra van szükség, a folyamatot már elindította a kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.